Jaroslav Míl: Náhradit uhlí jadernými bloky v podstatě věc neřeší

6. března 2024·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Jaroslav Míl. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl bývalý generální ředitel ČEZ Jaroslav Míl. V rozhovoru prozradil, kdy potřebuje mít Česko postavené další jaderné bloky? A proč se vždy musí vyhlásit výběrové řízení na jeden blok a ne rovnou na všechny čtyři?

Problém v energetice by mohl nastat v moment, kdy dokončí životnost prodloužené Dukovany. Nahradit uhlí jadernými bloky v podstatě věc neřeší. Uhlí můžete nahradit pouze plynovými zdroji. Všechno ostatní pokud nebude dramaticky růst spotřeba, tak plus mínus zvládnout. Ideální by bylo, kdyby jeden blok byl v provozu minimálně do roku 2038, protože přece jenom zatížení soustavy může narůstat, pak by se to pochopitelně vyplatilo,” uvedl Míl.

Výběrové řízení bylo vyhlášeno na jeden blok z logického důvodu. Územní řízení je na dva bloky. To znamená, zahájíte výstavbu s vybraným dodavatelem na jeden blok. Už v průběhu přípravy kontraktu smlouvy můžete dojednávat to, na kolik a za jakých podmínek by přišel druhý. Ale pouze v případě, že to s dodavatelem bude fungovat a dařit se, tak má smysl jít pokračovat do druhého bloku, doplnil s tím, že stát se tak vždy musí rozhodovat pouze podle nabídky na jeden blok při výběrovém řízení.

Je tedy vůbec možné dokončit výstavbu do roku 2038? Původně byl plánovaný rok 2036, ten nestihneme zcela určitě. My jsme měli mít vybraného dodavatele a plánovalo se, že smlouva bude uzavřena někdy v létě 2023. Dnes plánujeme zavření smlouvy v polovině roku 2025… Měli jsme mít již před dvěma lety pravomocné územní rozhodnutí. Nemáme ho dodneška a notifikaci také ne,” zdůraznil bývalý generální ředitel ČEZ a doplnil, že je potřeba přijmout řadu razantních opatření, a pak se to v termínu stihne.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme