Josef Středula: Jsem považován za jednoho z tvrdých vyjednavačů. To prezident potřebuje k hájení zájmů ČR

9. prosince 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Josef Středula. (Zdroj: Frekvence 1)

Hostem speciálního předvolebního prezidentského Press klubu byl kandidát Josef Středula. Proč se rozhodl kandidovat a jaký by byl prezident? Podporoval by se stejně angažovanost Česka na Ukrajině? To prozradil v rozhovoru.

Josef Středula zastává názor, že v křesle prezidenta republiky by měla sedět osoba, která má čistý štít. Lidé se podle něj bojí budoucnosti a prezident jim musí dát jistotu. “Neví, co bude. To se netýká jen těch, kteří jsou v nějaké nezvýhodněné pozici. Ti jsou na tom úplně špatně. Ale týká se to lidí se středním příjmem, mladých lidí a myslím si, že prezident republiky by měl ukázat, a ten kdo na tuto pozici kandiduje, že je schopen přijít s nějakým programem, který skutečně reflektuje aktuální situaci,” uvedl.

Proč se rozhodl kandidovat? Přeci jen aktuálně je Česká republika hodně rozdělená a úkolem nového prezidenta bude nějakým způsobem národ sjednotit. Což opravdu není lehký úkol. “Byla to situace ve společnosti. Poprvé mě s tímto tématem oslovili v roce 2017. To jsem asi po desetidenní debatě se ženou a přáteli řekl, že ne a děkuji. Od té doby se to vracelo. Lidé se ptali a já se rozhodl po sjezdu ČMKOS letos na konci dubna. Řekl jsem, že do toho půjdu. Někteří lidé začali spontánně sbírat podpisy a následně jsem zjistil, že by ty podpisy nemohly být uznány, protože nebyly v souladu s tou zákonou předlohou. Takže jsem to rozhodnutí urychlil a v tom týdnu, který po našem sjezdu následoval, tak jsem k tomu rozhodnutí přistoupil a řekl jsem ano, jdu do toho,” popsal Středula. Důvodu pro jeho kandidaturu bylo mnoho. “Jsem člověk, který má na jedné straně obrovskou zkušenost v práci s politiky, má obrovské znalosti v oblasti vyjednávání. Jsem považován za jednoho z tvrdých vyjednavačů, a to potřebuje prezident republiky právě pro to, aby mohl hájit ČR, aby mohl vyjednat nejlepší podmínky a jednat s politiky. Nejsem člen žádné politické strany a ani jsem nikdy v minulosti nebyl, i tak politiku a všechny procesy znám nesmírně dobře, a to si myslím, že je pro prezidenta velmi dobrá vstupní brána pro zvládnutí toho, čemu říkáme sjednocení společnosti,” uvedl.

Mír v celosvětové společnosti je důležitý

Podle Středuly je zajištění míru ve světové společnosti důležité.Musí to být takový mír z něhož Ruská federace nebude mít žádný prospěch. Nesmí být jediný bod, kde by mohla říct: To bylo pro nás dobré. Jakmile se tak stane, mohou se i jiné, podobné osoby a podobně smyšlející rozhodnout, že tím pádem už je to odůvodnitelné a mohou to udělat někde jinde i po světě,” myslí si s tím, že to ale nesmí být jen akce jedné země, ale měla by to být dohoda společenství. “Vždy má smysl dělat všechno pro to, aby se mír odehrál… Ať už je to na bázi OSN nebo EU. Ale v tomto případě, kde umírají lidé, tak bychom měli udělat všechno pro to, aby tomu tak nebylo.

Ukrajina bohužel není členskou zemí NATO, jinak by byl aktivobán článek pět Washingtonské smlouvy. To by znamenalo, že by jim ostatní členové okamžitě přispěchali na pomoc.Útok na jednoho člena je útok na všechny, ale Ukrajina nemá tuto možnost. Ona stojí mezi těmi dvěma světy. Ta pomoc je důležitá právě proto, aby se jednoho dne nestalo, že se to může stát také nám. Jestliže pomáháme lidem, tak si myslím, že je to správné. My bychom chtěli taky pomoci, kdyby se něco podobného stalo nám,” uzavřel rozhovor kandidát na prezidenta Josef Středula.

Zprávy - další články

Doporučujeme