Karel Havlíček: Místo, aby se pomáhalo, tak se kontrolují marže, jaká je přidaná hodnota na točeňáku

10. května 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Karel Havlíček (Zdroj: Frekvence 1)

Karel Havlíček, který byl hostem Press klubu Frekvence 1, je přesvědčený o tom, že vláda dělá všechno zoufale špatně a pomáhá jen na oko. Růst cen a třetí nejvyšší inflace v EU jsou výsledky její práce. Při tom opozice stále předkládá návrhy, jak tyto situace řešit.

Hnutí ANO a SPD v Poslanecké sněmovně zablokovala vládní návrhy a koalice naopak odmítla jednání o návrzích opozice. Sněmovnu tedy ochromily stranické boje. “Občané doplácí na to, že koalice chtěla ukázat, kdo tady teď vládne. My se zase nenecháme postavit ke zdi nebo do kouta. Nakonec jsme vyjednali nějaké kompromisy, ale mimořádná schůze má být k mimořádným tématům, jako jsou energie, zdražování…, ale tato mimořádná schůze, kterou koalice vyvolala byla k dobrovolnosti EET apod. My jsme pak vyvolali další mimořádnou schůzi a ta už byla o energetice, k tomu, jak se bude pracovat s rostoucími cenami. Tu ale vládní koalice shodila ze stolu,” říká poslanec za hnutí ANO Karel Havlíček.

Vláda to dělá zoufale špatně

Místopředseda Poslanecké sněmovny má jasný názor na to, jak si vláda vede ohledně energetické krize a zdražování. Vláda to nedělá špatně. Vláda to dělá zoufale špatně. V hospodářské a energetické politice to je jeden velký debakl. Máme třetí nejvyšší inflaci ze zemí v EU, zatímco na konci roku byla čtrnáctá. Nyní máme 50% vyšší růst cen a hospodářský růst bude pravděpodobně nejhorší v celé střední a východní Evropě. Rostou úrokové sazby a jeden z těch klíčových problémů, který by se měl řešit, je růst cen energií, protože právě to má pak dopad na inflaci. A to je, bohužel, to, co vláda nezvládá,” říká bývalý ministr obchodu a průmyslu a dodává, že podle jeho názoru řešení jsou. “My jsme několikrát navrhovali, pokusit se srazit ceny energií tak, jak to dělá 27 zemí EU. Navrhujeme odpustit nemravné poplatky za obnovitelné zdroje. Varianta je mimo jiné také taková, že se snižuje DPH. My nebudeme vládě říkat, co má dělat. My jí budeme ukazovat návrhy, ze kterých si bude moct vybrat.”

Za zdražování nemohou uprchlíci, ale navyšování vstupů výrobců

Můžeme vidět v obchodech, že ceny budou dále růst, tvrdí to i ekonomové. Kam až si pan Havlíček myslí, že ceny chleba a másla můžou růst? A jak vnímá momentální atmosféru ve společnosti? Rozhodně nemůžeme tohle zdražování dávat za vinu uprchlíkům, jak si někteří lidé myslí. Je naší povinností jim pomoci a určitě nejsou nijak vinni. Vinna je vláda, která neřeší interní problém, a to že nám rostou ceny není v důsledku toho, že k nám přicházejí uprchlíci, ale v důsledku toho, že se extrémně navyšují vstupy těch, co tyto produkty vyrábějí, ať už je to zemědělství nebo průmysl. Roste jim cena energií. Co s tím děláme? Nic. Roste jim cena pohonných hmot. Co s tím děláme? Nic…. Pak se nedivme, že ceny rostou. A ministr zemědělství místo pomoci těmto obchodníkům, kontroluje marže a zjišťuje, jaká je přidaná hodnota na točeňáku,” rozčiluje se místopředseda Poslanecké sněmovny.

Zprávy - další články

Doporučujeme