Královna byla usměvavá, ale zároveň připravená. Bylo vidět, že toho o České republice hodně ví, říká velvyslankyně

20. září 2022·Zprávy·Barbora Turková·Luboš Procházka

Marie Chatardová (Zdroj: Profimedia)

Marie Chatardová je velvyslankyní České republiky ve Velké Británii a i jí velmi zasáhlo úmrtí královny Alžběty II. (†96). Jak vzpomíná na setkání s panovnicí? A jak se dívá na nového krále Karla III.? Marie Chatardová byla hostem v Press klubu.

Celý svět se v pondělí 19. září loučil s britskou královnou Alžbětou II. (†96). Minulý týden měli lidé možnost poklonit se zesnulé panovnici ve Westminsterském sále. Tuto možnost dostala i velvyslankyně České republiky ve Velké Británii Marie Chatardová. „Bylo to dojemné, důstojné. Bylo tam naprosté ticho a každý se snažil soustředit na to poslat poslední vzkaz královně. Myslím, že většina lidí poslala “Děkujeme”.” V březnu předávala velvyslankyně pověřovací listinu, nicméně kvůli pandemii covidu a mobility královny to bylo online. „Kočár nás z ambasády dovezl do Buckinghamského paláce a královna byla na svém sídle ve Windsoru. Vše bylo protokolárně naprosto v pořádku, naplánovano. Bylo to krásné. Když jsem vešla do místnosti, kde byla obrazovka s královnou, tak jsem měla pocit, že sedím naproti ní. Ona byla usměvavá, zároveň výborně připravená a bylo vidět, že toho o České republice hodně ví. Ptala se mě na naší zemi, na zahraničně-politické otázky, ale i na to, zda byl kočár pohodlný,” vzpomíná Chatardová.

Pár týdnů na to si celý svět připomněl 70. výročí nástupu královny na trůn. „Měla jsem možnost účastnit se některých částí oficiálního programu. Přemýšleli jsme na ambasádě nad tím, jak bychom mohli přispět k oslavám a našli jsme projekt “Královnin zelený baldachýn”, který spočívá v tom, že se vysazují stromy pro královnu a jsou pak zaneseny do interaktivní mapy. Slavnostně jsme vysadili lípu na rezidenci a máme tam pamětní desku,” popisuje velvyslankyně.

Král Karel III. se na svou roli připravoval velmi dlouho  a ve svém prvním projevu k národu se zavázal k tomu, že bude pokračovat v odkazu své matky a že bude svému sloužit s loajalitou, respektem  a láskou. „Začal tím, že před státním pohřbem objel všechny země Spojeného království, byl dobře přivítán ve všech částech. Myslím si, že naváže na odkaz své matky a bude svorníkem. Mít hned stejnou popularitu jako měla ona, je velká výzva. Je zapotřebí si uvědomit, že královna nastoupila ve 25 letech, kdežto Karlovi je 73 letech. Jeho popularita jde nahoru a není žádný důvod pro to si myslet, že by nenaplnil svoji roli,” myslí si Chatardová. Prezident Miloše Zeman ve svém dopise novému králi poblahopřál a pozval ho na návštěvu do České republiky. „Ještě jako princ Charles navštívil Českou republiku celkem pětkrát a oblíbil si ji. Našel zde všechno, co ho zajímá; historii, architekturu, vzdělávání, ekologii. Když se najde vhodná příležitost, tak k nám rád zavítá. Myslím ale, že jeho první kroky povedou do zemí Commonwealth,” říká velvyslankyně.

Zprávy - další články

Doporučujeme