Rusové nechali svého vojenského psa napospas osudu. Teď pomáhá ukrajinské straně a hledá nevybuchlé miny

26. května 2022·Krize na Ukrajině·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Tři roky starý belgický ovčák Max začínal válku na Ukrajině na ruské straně. Ta ho ale při dobývání Ukrajiny nechala napospas. Maxe našli ukrajinští vojáci a on teď pomáhá jim. Informaci uvedl server Unilad.

Beligický ovčák Max doprovázel ruské vojáky při dobývání vesnice na pobřeží Černého moře. Ruské jednotky se ale pak stáhly do jiných ukrajinských regionů a pes tam zůstal sám. V Mykolajivské oblasti ho následně našli ukrajinští vojáci. Živil se hnijícími zbytky jídel a byl na pokraji smrti. Že jde o válečného psa, zjistili Ukrajinci podle ruského maskáčového obojku na jeho krku.

O tříletého psa se následně starala jedna z místních rodin. Když se uzdravil, nastoupil znovu do služby, jen tentokrát do té ukrajinské. Nyní tak pomáhá ukrajinské Národní gardě s hledáním nevybuchlých min a podle vojáka jménem Dmytro, který se jeho výcviku ujal, už je ve výborné fyzické kondici.

Prozatím slyší jenom na rozkazy v jazyce okupantů. Už jsme mu ale začali dávat lekce ukrajinštiny. Odteď bude Max bránit Ukrajinu a Rusům natrhne zadek. Nechápu, jak Rusové mohli tak úžasné zvíře jen tak opustit. Ukrajinci psy naopak milují a berou je jako součást rodiny,” uvedl Dmytro.

Krize na Ukrajině - další články

Doporučujeme