Lukáš Láznička: Stát má zajistit dostatek léků, aby byla rovnoměrná distribuce a všichni měli stejné podmínky

22. září 2023·Zprávy·Barbora Turková·Čestmír Strakatý

Lukáš Láznička. (Foto: Frekvence 1)

Musí si Češi zvyknout na to, že bude nedostatečný počet léků? A jak předcházet tomu, aby léky nedocházely? Týká se problém jen České republiky nebo i dalších států? I na tyto otázky se v Press klubu ptal Čestmír Strakatý člena představenstva České lékárnické komory Lukáše Lázničky.

Výpadky některých léků pociťuje Česká republika už několik let, v posledních měsících je situace horší. „Problémy vnímáme dlouhodobě, třeba posledních deset let. Za covidu a v souvislosti s válkou na Ukrajině problém eskaloval a dotkl se léků, které užívá spoustu lidí. Nevnímáme to jen my v ČR, v jednom průzkumu to jako problém označilo 95% všech evropských lékárníků,” říká Lukáš Láznička. Ministr Vlastimil Válek je nucen vystupovat na tiskových konferencí a uklidňovat občany, že léků bude dost. „Problém je dost složitý. Výroba účinné látky se přesunula mimo Evropu, jsou tři čtyři fabriky na světě, které vyrábějí základní léčivé látky. Jsou v Číně, v Indii a tam, když s výrobou jedné šarže nastane problém, tak ji nikdo nemá, ale lék se skládá z dalších součástí, nejen z té léčivé látky a musí splňovat stejná kritéria. Lék může chybět i z toho důvodu, že není plast na blistry. Dále to mohou být legislativní problémy nebo se některé léky stahují,” popisuje Láznička problémy.

Na řešení se podle člena České lékárnické komory pracuje. „V roce 2021 se přijala novela zákona, která umožňuje rychlé stanovení ceny a úhrady léků, které se dovezou ze zahraničí. Jinak to trvalo řadu měsíců. Pacient tu změnu ani nepozná a spoustu léků jsme schopni nabídnout alternativně a jsme schopni se s lékařem se domluvit. Doporučuji ale nenechávat návštěvu lékárny na poslední chvíli, u antibiotik je to něco jiného,” doporučuje Láznička. Opakovaně se mluví o tom, že regulované ceny léků jsou příliš nízké, a proto se sem některým distributorům nevyplatí léky vozit. „Cena může být jeden z problémů. Systém, jak se stanovují ceny léků, tady platí od roku 2008 a zřejmě se jím ušetřilo spoustu veřejných financí, ale dosáhl svého limitu. Některé ceny hrazených léků jsme stlačili nízko, odešlo spoustu konkurenčních přípravků z trhu a tím se stává náchylnější. Je rozdíl, když lék můžete nahradit pěti dalšími výrobci, kteří mají stejnou účinnou látku pod jiným názvem, než když jsou to jen dva.

Je dobré mít svého lékárníka, který problém bude chtít řešit

I když se připravuje novela zákona, Láznička je přesvědčen, že pokud lék není nikde na světě k dispozici, žádná novela to nevyřeší. „Informaci o lécích potřebuje dostatečně dopředu. Výrobce to musí hlásit alespoň dva měsíce dopředu, aby se problém dal řešit. Pokud víme, že lék půjde do výpadku, tak se musí co nejvíce rovnoměrně rozdistribuovat do všech lékáren. Pro lékárny nejsou žádné limity, kolik si může objednat balení a tenhle zákon by to měl řešit,” říká v Press klubu člen komory. Loňskou zimu chyběl pencilín a Láznička doufá, že se problém opakovat nebude. „Všechno záleží na tom, aby komunikovali klíčoví hráči – výrobce, distributor, ministerstvo, odborné lékařské společnosti a lékárníci. Pokud někdo komunikovat nebude, tak se výpadky budou řešit obtížně. Stala se z toho i politická diskuze a všichni jsou motivováni k tomu, aby se to řešilo. Jsme schopni řadu léků nahradit přípravou v lékárně; nahrazovali jsme čípky na snížení teploty pro děti nebo kapsle. Musíme mít dostatek účinné látky.

Zároveň se ale lidé musí připravit na to, že některé léky budou chybět. A to i přes novelu či snahu všech subjektů. „Jsme zvyklí s tím pracovat dlouhodobě, ale spíše se to týkalo léků, které se používají v nemocnicích a nebylo to tolik vidět. Nebo se to vždycky nějak dalo vyřešit, ale nemusí to tak být do budoucna. Roste počet registrovaných léků, jejich počet a spotřeba, tak i statisticky to je logické,” vysvětluje Láznička s tím, že si Česká lékárnická komora nemyslí, že je dobré nařídit systém, kde by se dalo najít, kde je lék dostupný. Stát má zajistit, aby byl dostatek léků, aby byla rovnoměrná distribuce a aby k ní měli všichni stejné podmínky. Pak je dobré mít svého lékárníka, který s vámi bude chtít problémy vyřešit,” uzavírá Lukáš Láznička.

Zprávy - další články

Doporučujeme