Magistrát poskytne parkovací místa na okrajích Prahy. Uprchlíci by neměli parkovat v modrých zónách, říká starostka Prahy 2

17. dubna 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Alexandra Udženija. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byla starostka Prahy 2 Alexandra Udženija. S Lubošem Procházkou se zabývali řešením problému s ukrajinskými auty, která zabírají mnoho parkovacích míst v centru Prahy. Dále spolu mluvili o uplynulém kongresu ODS a o pomoci městské části Prahy 2 ukrajinským uprchlíkům.

Na podzim budou komunální volby

Starostka říká, že Praha 2 je její srdcová záležitost a vždy pro ni bude na prvním místě. “Nyní je velice důležité soustředit se na Prahu, protože nás na podzim čekají komunální volby. A pokud nám voliči dají důvěru, ráda bych zůstala starostkou, ale budu taky kandidovat po boku Bohuslava Svobody a politika není vždy předvídatelná, takže uvidíme, kam mě vody zanesou. Ale ať už jsem byla kdekoliv, vždy pro mě byla na prvním místě Praha 2,” říká Alexandra Udženija.

Nejsme v Hřibově systému, ale pomáháme

Primátor Prahy Zdeněk Hřib z Pirátů před nějakou dobou kritizoval Prahu 2 a Prahu 13, že se odmítly zapojit do systému nouzového ubytování a paní Udženija toto nařčení odmítla. Městská část Praha 2 byla první, která nouzové ubytování poskytla a je pravda, že jsme nebyli v tak zvaném systému pana Hřiba, protože se nám zdál nesystémový, ale pomáháme a děláme si to po svém. Městská část Prahy 2 je třetí nejzatíženější uprchlíky z Ukrajiny na počet obyvatel. K dnešnímu dni máme přes 8,5 % uprchlíků. Všechno si už sedá, má to svůj systém. Ze začátku to bylo velmi těžké, ale zvládáme to. Teď nás čeká největší nápor ohledně dětí, protože míst ve školách a ve školkách je málo. Čekají nás nyní zápisy do 1. tříd a my nejprve musíme zajistit děti z Prahy 2 a až potom ukrajinské,” vysvětluje paní starostka a dodává, že peníze z magistrátu zatím ještě nedorazily. ” Pan Hřib nás nařknul, že nejedeme systémově, že nejsme v systému, takže nám nechtěli dát žádné finance. Nicméně poté, co jsem předložila na magistrátu fakta, tak uznali, že neměli pravdu a budou nám poskytnuty finance tak, aby to odpovídalo počtu uprchlíků v naší městské části.” 

Ulice Prahy 2 jsou velmi zaplněné auty z Ukrajiny, kterými lidé uprchli před válkou. ” Je to velký problém, protože městská část nemůže sama nic moc dělat, to je politika magistrátu. My jsme byli ubezpečeni, že magistrát neposkytne zdarma parkování v modrých zónách, ale naopak poskytne parkovací domy nebo místa na okrajích Prahy, kde si uprchlíci budou moci nechat svoje vozidla, a poté se po městě pohybovat MHD, které mají zdarma v prvních 30 dnech. Já budu muset urychleně jednat na magistrátu, aby se s tím něco dělo. Občané Prahy 2 jsou naštvaní a zbytečně se vyvolává naštvanost vůči uprchlíkům tím, že zabírají parkovací místa. Magistrát s tím musí okamžitě něco udělat,” konstatuje Alexandra Udženija.

Zprávy - další články

Doporučujeme