Marcel Kolaja: EU nemůže zakázat prodej energetických nápojů osobám mladším 18 let. To je v kompetenci členských zemí

20. listopadu 2023·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Europoslanec Marcel Kolaja. (Foto: Frekvence 1)

Poslanec Evropského parlamentu Marcel Kolaja (Piráti) nám prozradil, zda má Evropská unie (EU) situaci s migranty pod kontrolou a co se bude dít s přílivem dalších uprchlíků. Může nějakým způsobem Evropský parlament zasáhnout v kauze týkající se užívání energetických nápojů dětmi? Na to odpověděl v Press klubu.

Podle europoslance Evropa migraci pod kontrolou nemá. To má právě napravit azylový a migrační pakt, který je momentálně ve fázi vyjednávání,” uvedl s tím, že to ale neznamená, že budeme přijímat každého. Jedná se hlavně o otázku lidskosti a důstojnosti. Je ostudou Evropy, že po osmi letech od velké migrační vlny jsme se nedokázali dohodnout, jakým způsobem chceme s tímto fenoménem pracovat,” dodal.

V souvislosti s konfliktem v Gaze můžeme vidět i propalestinské demonstrace v evropských městech. Ve Francii musela dokonce zasahovat policie a nabírá to obrovských rozměrů. V Česku se zatím nic takového neděje. Což je podle Kolaji způsobeno tím, že naše země je v úplně jiné situaci. Mnoho zemí v západní Evropě v minulosti přijímaly ekonomické migranty, kteří v druhé polovině 2. století se dostali do západní Evropy, protože to byla vůle západních zemí a dnes tam žije druhá, třetí generace. Ale v České republice takovou situaci nemáme a ani nikdo nenavrhuje, že bychom měli lidem například z Afriky nebo Blízkého východu dávat občanství, aby se tady natrvalo usídlili.”

Podle europoslance EU se v konfliktu v Izraeli snaží působit pozitivně. Izrael je jedna ze zemí s velmi moderní armádou. Bohužel nepřítel, kterému čelí, jsou teroristé. Ti si skutečně neberou servítky a neřeší, co je v souladu a co není s mezinárodními dohodami,” popsal s tím, že si EU musí uvědomovat dvě věci. Je důležité, aby EU na jednu stranu podporovala Izrael a na druhou stranu si uvědomovala, že například je velmi krizová situace v Gaze, jakým způsobem může zabránit lidskému utrpení.”

Energetické nápoje postrachem českých rodičů

V posledních dnech hýbe s rodiči v Evropě kauza s energetickým nápojem od známého amerického youtubera Logana Paula. Prime obsahuje velké množství kofeinu i vysoký obsah draslíku, který může poškodit dětem například ledviny. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek pro Frekvenci 1 řekl, že tento problém spadá pod Ministerstvo zemědělství, protože se jedná o potravinu a není jednoduché na úrovni státu to nějakým způsobem regulovat či zakázat. Může nějak v tomto případě zasáhnout EU? Podle europoslance jen částečně. Můžeme určitě nastavovat pravidla pro to, co je a co není nebezpečné. To znamená, aby to dostalo certifikaci, že to může být prodáváno jako potravina. Ale tady se nebavíme o situaci, že by to bylo vyloženě nebezpečné, že by v tom byly nějaké toxiny. Nicméně víme, že třeba velké množství kofeinu v kombinaci s draslíkem může být speciálně pro dětský organismus nebezpečné,” uvedl. EU tak může udělat například přehlednější etiketu na výrobku, ale zakázat prodej energetických nápojů osobám mladším 18 let není v jejich silách. “To zůstává v kompetenci členských zemí,” uzavřel Kolaja.

Poslechněte si rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme