Markéta Pekarová-Adamová: Ukrajinci nám svým bojem ukazují, že jsou pro svobodu schopni obětovat život

2. března 2022·Krize na Ukrajině·Barbora Turková

Markéta Pekarová Adamovou (Zdroj: Frekvence 1)

Na Ukrajině stále trvá válka s Ruskem. O co jde prezidentu Putinovi a jak je Česká republika připravena na vlnu lidí, kteří před válkou prchají? Na tyto otázky odpovídá předsedkyně Poslanecké sněmovny a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová-Adamová.

Konflikt na Ukrajině eskaluje v několika dnech a všechny státy na světě řeší nejen humanitární pomoc, ale i sankce proti Rusku a prezidentovi Vladimiru Putinovi. “Za Poslaneckou sněmovnu (PS) jsme hned ve čtvrtek svolali mimořádnou schůzi, na které jsme se postavili za vládu a za kroky, které činí. Postavila se za to celá PS a musím říct, že je to docela výjimečná situace, kdy jednomyslně přijmeme jednohlasné kroky. Chci za to poděkovat i opozici, protože si myslím, že je důležitá jednotná politická pozice naší země. Vládě dává větší sílu v krocích, které činí. Nabídli jsme dvě ubytovací kapacity, které máme a které jsem nabídli ministerstvu vnitra, aby je využilo,” říká předsedkyně s tím, že se jedná asi o 80 lůžek, včetně stravování.

Je důležité ukázat Ukrajině, že u nás má dveře otevřené

Určitě se nás tato válka týká. Je to pár stovek kilometrů od našich hranic. Lidé, kteří tam žijí, mají u nás své příbuzné a určitě všichni známe někoho ukrajinské národnosti. Dotýká se nás to i z hlediska, že Ukrajince vnímáme jako své přátelé. Je to o tom, že my jsme dlouhodobě jedním z kybernetických a dezinformačních útoků, které jsou z Ruska vedeny. Mnozí měli tendenci Rusko ještě donedávna podceňovat, ale spoustu lidí zase vědělo, čeho všeho jsou Rusové schopni pod vedením Putina. Je to režim, který je na úrovni skoro až totalitního režimu. I pro nás je to ožehavé a měli bychom se snažit pomáhat,” vysvětluje ruskou hrozbu.

Včera si Ukrajina podala žádost o vstup do EU. “Je důležité ukázat Ukrajinců otevřené dveře. Nacházíme se v naprosto nestandardní situaci, kdy na Ukrajině umírají nevinní lidé a brání se velmi hrdinně. Myslím si, že ani Putin nečekal, že ten odpor bude tak velký a jednotný. A to nejen samotných lidí, ale i celého světa. EU činí různé kroky, což dělá i Česká republika. Ta byla jedna z prvních, která Ukrajině začala pomáhat a ostatní země ji pak následovaly. I z tohoto důvodu je dobré Ukrajincům ukázat, že se k nim nestavíme zády, ale že je vítáme ve společenství zemí, které sdílí celou řadu hodnot. Oni nám svým bojem ukazují, že jsou ochotni za svobodu položit život,” říká Pekarová-Adamová k tématu vstup Ukrajiny do EU.

Pomoc Ukrajině. (Foto: se souhlasem Ministerstvo obrany)

Je potřeba snižovat svou závislost na Rusku

Není podle ní na místě pitvat v tuto chvíli detaily podmínek vstupu do EU. Zároveň je to důležitý fakt v tom, že Putin nebere automaticky, a i když to k odvolání ruských vojsk asi nedonutí, ukazuje to jednotu. Předsedkyně také upozorňuje na to, že kroky učinilo i Švýcarsko, což je podle ní velmi nestandartní, protože to není členská země.

Velkým tématem také je to, co udělá válka s cenami v České republice. “Na schůzce ohledně zahraniční politiky byli nejen ministři, ale i opozice premiérem Petrem Fialou ubezpečeni, že zásoby zemního plynu České republika má na měsíc. I díky mírnější zimě a blížícímu se jaru jsem připraveni, ale z dlouhodobého hlediska je potřeba hledat jiné zdroje, což se také děje. I EU si uvědomuje, že je potřeba svou závislost na Rusku snižovat, co to jde.” Podle ní ale ceny těchto komodit neurčuje jeden stát, ale vznikají na trhu. Zároveň se ale musíme připravit na to, že na nás bude mít zvýšení cen dopad a není možné si nalhávat, že se nás to v určitých rovinách nedotkne.

Putin v neděli oznámil, že ruské jaderné síly jsou v pohotovosti. “Putinovi jde přesně o to, abychom se báli a nechali se tím zastrašit. Proto je má, a proto je také využívá k této odstrašující rétorice. Chápu naprosto obavy lidí a myslím, že je to pochopitelné. Ale to jen ukazuje, že on nečekal, jak odpor Ukrajinců a vedení státu, ale i jednotnou reakci států ostatních států. Máme tady s ale co dočinění s člověkem, který nejedná racionálně, protože racionální člověk nerozpoutá válku,” uzavírá Markéta Pekarová-Adamová.

Poslechněte si rozhovor 

Krize na Ukrajině - další články

Doporučujeme