Martin Kuba: Kdyby už z jara byli všichni naočkovaní, tak tuto vlnu procházíme bez jakýchkoliv opatření

8. prosince 2021·Zprávy·Dominika Číčelová

Martin Kuba (Foto ČTK)

Hejtman a lékař Martin Kuba byl hostem Press klubu Frekvence 1. S Helenou Šulcovou mluvili o frustrovaných zdravotnících, situaci v Jihočeském kraji nebo o povinném očkování. Druhým hostem byl na Frekvenci 1 náměstek primátora Mostu Marek Hrvol. Ten mluvil o vánočních trzích i zlepšující se situaci ve městě v problémových lokacích.

Frustrace zdravotníků a psychická náročnost

Současná vláda se v pondělí rozhodla, že zatím nebude zpřísňovat opatření proti koronaviru a počká, jak se bude situace vyvíjet. “Myslím, že je to správné rozhodnutí. V tuto chvíli by nemělo cenu zavádět nějaká další velká opatření. Čísla dál exponenciálně nerostou a křivka se stabilizovala. Problém by byl, kdy y se dlouho setrvalo na vysokých číslech a promítalo by se to do nemocnic. O víkendu došlo v nemocnicích k poklesu,” říká lékař Martin Kuba a dodává, že co se týče jihočeských nemocnic, také došlo k poklesu, ale může se to změnit. “Problém je ve frustraci personálu, protože sestřičky, které normálně pracují na očním, se přesouvají na covidové jednotky a tam je péče skutečně náročná. Zavřete je v ochranných oblecích na několik hodin k pacientům, kteří jim umírají před očima. A to pro ně není běžné. Pro tyto zdravotníky je to zátěž, kterou si málokdo umí představit,” popisuje Martin Kuba.

Společnost vždy zastaví přeplněné nemocnice

Vláda Andreje Babiše v demisi trvá na zavedení povinného očkování, a to i přes nesouhlas vládní koalice Spolu, Pirátů a STAN. “Já už jsem panu profesoru Válkovi říkal, že mám na tuto záležitost odlišný názor. To, co vždy zastaví celou společnost, jsou přeplněné nemocnice. To má obrovské sociální a ekonomické dopady. Ze svého pohledu musím říct, že z 80ti procent leží v nemocnicích lidé nad 60 let. Kdyby se podařilo proočkovat 100 procent v této věkové kategorii, zásadně by to napomohlo vyřešit ten největší problém,” vysvětluje předseda asociace krajů Kuba.

Vždy mělo povinné očkování své odpůrce

Zůstává otázka, zda by povinné očkování ještě více nerozdělilo společnost a nevyvolalo ještě větší vlnu nevole mezi obyvateli. “Myslím, že tento problém se úplně netýká této věkové kategorie, ve které zbývá naočkovat minimum. Já respektuji každého osobní rozhodnutí očkovat se nebo se neočkovat, ale jak jedni, tak druzí se stávají součástí jednoho zdravotnického systému, který má omezené lidské a finanční zdroje. Svoboda každého jednotlivce se promítá  do řešení celé společnosti. A každý pak užívá zdravotní péči. Kdyby už z jara byli všichni naočkovaní druhou dávkou, tak tuto vlnu procházíme bez jakýchkoliv opatření a bez přeplněných nemocnic. Stala by se z toho běžná pandemie respiračního onemocnění, ale bez omezování vzdělávání, kultury… Vždy, když se zavádělo povinné očkování i u jiných chorob, vždy mělo své odpůrce,” říká hejtman Jihočeského kraje.

Poslechněte si celý rozhovor:

 

Zprávy - další články

Doporučujeme