Michal Šnobr: Všichni podnikatelé jsou připraveni zaplatit vyšší daně

20. dubna 2023·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Michal Šnobr. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl Michal Šnobr, investor, odborník na energetiku a minoritní akcionář ČEZu. V rozhovoru jsme probrali energie, jejich ceny či vládu a její přístup k DPH.

Aktuálně jsou ceny energií někde uprostřed. Jsme o dost výš, než jsme byli před válkou na Ukrajině, ale jsme také výrazně níž, než jsme byli v létě loňského roku a během podzimu, kdy energetická krize vrcholila,” popisuje odborník na energetiku a dodal, že u cen plynu a elektřiny žádný velký pokles nemůžeme očekávat. “Možná postupně obchodníci nabízejí ceny ještě s velkou rezervou proti tomu, jaké jsou skutečné ceny na trhu. Mírný pokles bych stále čekal, ale už to nebude tak výrazné a nedají se očekávat nějaké velké skoky,” uvedl.

Nemá smysl čekat na nižší ceny a lidé si musí zvyknout na tento nový “normál”. Ceny, na které jsme byli zvyklí na konci minulé dekády v letech 2018 až 2020/21, jsou definitivně pryč a troufám si říct, že se jich v blízké době nedočkáme,” míní Šnobr.

Podle Šnobra se vláda k energetické krizi nepostavila špatně, i když v některých věcech mohla postupovat rychleji a odvážněji. Letos si ale bude chtít z ČEZu brát víc peněz prostřednictvím dividendy, protože jeho zisk byl rekordní. Což je podle minoritního akcionáře rozumné. “Zisky dál možná porostou právě proto, že ČEZ už nebude vytvářet zisk na základě elektřiny, která tady byla před rokem 2021, ale podle nového normálu vysokých cen. Takže zisky budou vysoké a pravděpodobně v dalších letech se právě dividenda z ČEZu stane záchranou českého státního rozpočtu, protože takové peníze, které společnost generuje, není schopná okamžitě využít a je rozumné kapitál stáhnout akcionářům,” sdělil.

Přes to všechno je minoritní akcionář aktuálním chováním vlády zklamaný. “Měl jsem od ní větší očekávání. Je potřeba říct, že čas běží velmi rychle. Brzy za námi budou dva roky této vlády a vždycky se říká, že co vláda neudělá během prvních dvou let, tak už neudělá, protože pak už se začne taktizovat k dalším volbám. Takže zbývá opravdu poslední půlrok, maximálně rok k nějakým zásadním krokům. Třeba jsou někde napsány, skryty. Já je zatím nevidím a zůstávám v úžasu z té katastrofální komunikace na všechny strany, kterou vláda předvádí ve všech věcech, včetně těch daňových,” říká.

Podle investora by měla vláda mírně navýšit například daň z příjmu, částečně DPH či násobně zvýšit daň z nemovitostí. “Současně je na místě se znova bavit o dani z příjmu fyzických osob a aspoň nějakému částečnému návratu k tomu, co společně zrušila ODS a ANO těsně před volbami.” Tím Šnobr myslí zrušení superhrubé mzdy a změny daní. Bohužel zatím podle odborníka na energetiku vidíme ve vládě jen velký zmatek. “Vidíme, že vzniká různé napětí v pětikoalici,” dodal s tím, že všichni podnikatelé jsou připraveni zaplatit vyšší daně, když vidí utrápený rozpočet.

Zprávy - další články

Doporučujeme