Monika Hilšerová: Pan ministr čeká, jestli prosinec v nemocnicích nastane. Dokud to nebude vážné, tak s ním nic nepohne

24. listopadu 2023·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Monika Hilšerová (Zdroj: Frekvence 1)

Zakladatelka sekce mladých lékařů Lékařské komory Monika Hilšerová byla hostem Press klubu. V rozhovoru prozradila, jaká bude situace v nemocnicích na začátku prosince. Kolik lékařů se ke stávce již připojilo a proč má pocit, že s nimi Ministerstvo zdravotnictví nejedná vážně?

V prosinci by měli pacienti počítat s tím, že provoz v nemocnicích přejde do omezeného módu. Omezí se plánované operace, protože rozpisy nemocnice musely již dát do 20. listopadu… Akutní péče by měla být zajištěna, ale dovolím si říct, že na některých odděleních v některých nemocnicích pokud onemocní třeba jeden lékař nebo mu onemocní jeho dítě, tak akutní péče může být trochu omezena,” popsala zakladatelka.

Momentálně se k Hilšerové připojilo pře 6 100 lékařů, ale stále ještě přichází další výpovědi přesčasů. Jsou to ti lékaři, kteří posílají dohody o pracovní činnosti, respektive výpovědi, kde je lhůta 14 dní. Také upozorňuje, že nikdo situaci nechce hnát do extrému.Ale upřímně musím říct, že já osobně i celá sekce mladých lékařů se snažila už od roku 2018 chodit na Ministerstvo zlepšovat zdravotnictví. Chodili jsme na jednání, ale upřímně i kvůli tomu, že se vyměnilo tolik ministerstvech a není tam moc velká vůle dělat nějaké velké změny ve zdravotnictví, tak jsme se nakonec museli uchýlit k tomuto kroku, protože dvacet, třicet let se tady nic nedělo. Něco ano, k nějakému malému zlepšení došlo, ale teď už se děje to, že se ten systém opravdu může zhroutit,” upozornila s tím, že se protestuje i za lepší a zdravé zdravotnictví do budoucna. Bude hlavně legální, protože momentálně skoro všichni lékaři dělají ilegálně. To ani není protest, my chceme jen dodržovat zákoník práce.

Pacienti by měli počítat s omezením

Je jisté, že to pacienty omezí. Podle Hilšerové se prodlouží například čekací doby v čekárnách. Na druhou stranu je to něco za něco. Ano, v prosinci to hrozí, ale pokud se podaří nastartovat ta změna, pak z toho budou profitovat do budoucna. Nyní si pacienti stěžují, že lékaři jsou nerudní, nemají na ně čas, vyhánějí je z ordinací, aby mohli vzít dalšího. Když nebudou sloužit v kuse budou lékaři milejší, předpokládám,” uvedla.

Není to jen o platech. Lékaři chtějí takto zvýšit i efektivitu práce. To znamená, že lékař je teď hodně zatížen administrativou a nelékařskými úkony. Což by mohli dělat jiní administrativní pracovníci a lékař může jen vyšetřovat pacienty. To znamená, že za den jich udělám třeba padesát a teď bych jich mohla udělat třeba osmdesát.

Hilšerová má pocit, že Ministerstvo zdravotnictví s nimi nejedná vážně. Pan ministr čeká, jestli ten prosinec opravdu nastane. Jak moc to bude vážné a jak moc bude muset jednat. Dokud to nebude hodně vážné, tak s ním nic nepohne. Moc dobře ví, co chceme. Klíčová věc, na které to teď stojí je, aby se snížily přesčasy nejen na papíře. Bohužel zatím nemáme jinou páku, jak nastartovat tu změnu než ekonomickou. Momentálně to stojí na tom, aby ministr zvedl platové tarify, tím pádem by se měl snížit počet těch přesčasů, respektive poměr základního tarifu a přesčasů alespoň na 80/20. My chápeme, že přesčasy sloužit musíme. Jsme s tím smíření, ale jsme pro, abychom sloužili ty zákonné a ne ty nezákonné,” uzavřela zakladatelka sekce mladých lékařů Lékařské komory Monika Hilšerová.

Poslechněte si rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme