Odsouzená Češka nezvládá pákistánské vězení! Pukne mi srdce, píše v dopise

10. dubna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: Reprofoto Youtube / News Room

Odsouzená česká občanka Tereza Hlůšková, která si v pákistánské věznici odpykává osm let a osm měsíců za pašování devíti kilogramů heroinu, poslala svému advokátovi dopis, ve kterém se přiznává, že pobyt ve vězení snáší velmi těžko.

Pákistánští celníci zadrželi Terezu Hlůškovou 10. ledna 2018 na letišti, když se chystala odletět s devíti kilogramy heroinu do Spojených arabských emirátů a posléze do Irska. Drogy celníci objevili v kufru české občanky. Od té doby strávila nyní 22letá Hlůšková čas do vynesení rozsudku v pákistánské cele.

20. března letošního roku se Češka konečně dočkala verdiktu. Soudce ji nakonec poslal do vězení na osm let a osm měsíců, přičemž ještě musí zaplatit pokutu 113 000 pákistánských rupiích, což je v přepočtu 18 tisíc korun. Hlůšková odešla od soudu v slzách, protože stále trvá na tom, že se ničeho nedopustila.

Svému právníkovi Asgharovi Dogarovi poslala z vězení dopis, ve kterém jej prosí, aby se jejím případem nadále intenzivně zabýval. Podle serveru Blesk.cz, který spolupracuje s pákistánským novinářem Alím Aršádem, v dopise stálo, že si odsouzená stěžuje na hygienické podmínky a na svůj psychický stav. “Jsem tak smutná. Ve vězení už zůstat nemůžu. Za mřížemi mi pukne srdce,” napsala. “Slovy nedokážu popsat, co cítím. Doufám, že budete mít ohled na moje city,” dodala 22letá Hlůšková, jež stále doufá, že by si trest, pokud neuspěje s odvoláním, mohla odpykat v rodné zemi.

Česká republika však nemá s Pákistánem vyjednanou smlouvu o vydávání odsouzenců. Robert Řehák z ministerstva zahraničních věcí však pro server iDnes.cz potvrdil, že země začne jednat, pokud o to odsouzená požádá. “Pokud si odsouzená Češka požádá u pákistánských úřadů o předání k výkonu trestu do České republiky, pak Česká republika podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby mohla být k výkonu trestu do ČR předána,” uvedl.

Zprávy - další články

Doporučujeme