Petr Fiala: Nemůžeme být dále závislí na Rusku. Závislost chceme ukončit do roku 2027

15. března 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Premiér Petr Fiala a moderátor Luboš Procházka (Foto: Frekvence 1)

Premiér Petr Fiala si povídal s Lubošem Procházkou na palubě letadla cestou zpět ze summitu lídrů Evropské unie ve Versailles zpět do Prahy. Mluvili spolu o plánech členských států, o tom, že nic se nebude dělat Ukrajině za zády a také, jak vláda řeší zvyšování cen pohonných hmot.

Premiér Petr Fiala se zúčastnil neformálního summitu EU. Tam se shodli na výrazném zvýšení obranných výdajů členských států kvůli aktuální situaci. “Přesně tohle chtěl náš kabinet udělat i bez války. Zavázali jsme se zvýšit výdaje na obranu. Museli jsme zvýšit státní rozpočet o miliardu korun, které jdou do obrany. Důležité je, že i jiné země, které o tomto nechtěli ještě do nedávna slyšet, budou teď dávat na obranu minimálně 2%. Celkově se tak posílí obranné kapacity Evropy,” říká Fiala.

Ceny energií jsou ceny Vladimira Putina

Dále se vyslovili pro postupné ukončení závislosti na plynu, ropě i uhlí z Ruska. Evropská komise navrhuje ukončit dodávky z Ruska do roku 2027“Důležitá je politická vůle všech států, zbavit se závislosti na Rusku, nebo ji alespoň významně snížit. Dá se stále pokračovat v podporování udržitelných zdrojů, ovšem co je důležité, jsou terminály na zkapalněný plyn a infrastruktura, kterou lze zkapalněný plyn dostávat do jednotlivých členských států. Podívejme se na ceny energií, to jsou ceny Vladimira Putina, to nejsou ceny trhu s energiemi,” vysvětluje premiér.

Jednat s Ruskem se snaží každý, kdo má šanci

Rozhodlo se během summitu, kdo bude za EU jednat s Ruskem? Jednat zkouší každý, kdo může, a kdo má šanci a přístup. Emmanuel Macron jako reprezentant vojensky i jinak silné předsednické země EU určitě potenciál má. Evropa a celý civilizovaný svět se doposud snažil o diplomatické řešení. Jakýkoliv pokus ukončit ruskou agresi a vrátit se k jednacímu stolu každý udělá. Všichni se ale shodují, že se nic nebude dělat za zády Ukrajinců a nikdo nehodlá Ukrajinu obětovat. U jednacího stolu musí Ukrajinci sedět a se všemi podmínkami příměří musí souhlasit. Všichni chceme, aby válka skončila, ale klíč k tomu má Vladimir Putin, který tuto agresivní válku vede,” konstatuje Petr Fiala.

Vláda bude hlídat marži, aby obchodníci nezvyšovali cenu uměle

Petr Fiala vysvětloval veřejnosti, proč vláda nezastropovala ceny pohonných hmot. Co dalšího můžeme v dalším vývoji ohledně této problematiky očekávat? “Česká opozice s lidmi nehraje moc poctivou hru. Říká, aby se snížilo DPH nebo aby se zastropovaly ceny… Jenže to je legislativně dost složité, snížení DPH vyžaduje evropské schválení… A není jistota, že tohle ceny pohonných hmot sníží. V zahraničí, kde ceny zastropovaly, tak se potýkají s nedostatkem pohonných hmot. Řada kolegů z jiných zemí, se kterými jsem se o tom bavil, k tomu přistupuje tak jak my. Hledají řešení, ale ne plošná a ne zastropováním cen. Ceny v Evropě jsou dost obdobné. Klíč je cena ropy, a to jsou výsledky války,” vysvětluje premiér a dodává, že v současné době ceny pohonných hmot lehce klesají tím, že jiné státy dodávají více na trh. “Naše vláda udělala to, co mohla, tedy jsme odstranili přimíchávání biopaliv do ropy, což zvyšovalo cenu. Především ale budeme hlídat marže a budeme zjišťovat jestli obchodníci nezvyšují cenu uměle, nad rámec toho, co musejí dělat. 

Poslechněte si celý rozhovor: 

Zprávy - další články

Doporučujeme