Petr Pavel: Putinovy podmínky jsou pro Ukrajinu a demokraticky smýšlející svět nepřijatelné

28. února 2022·Krize na Ukrajině·Barbora Turková

Generál Petr Pavel. (Foto: Frekvence 1)

Téma války na Ukrajině je číslo jedna. Generál Petr Pavel, bývalý náčelník generálního štábu Armády ČR a předseda vojenského výboru NATO, popsal v rozhovoru pro Frekvenci 1 postup a vývoj situace. Co nás teď čeká a jaký bude postup ruských vojsk?

Poté, co ruská vojska zahájila velice rozsáhlou ofenzívu, bylo zřejmé, že se na ni velice dlouho připravovali.  Postupují podle velmi dobrého koordinovaného plánu. Ta ofenzíva, která byla zahájená ze třech světových stran, postupuje zřejmě podle plánovaných cílů, protože na některých místech postoupily ruské jednotky do ukrajinského území a využívají k tomu veškerou převahu, kterou mají na své straně,” říká generál Petr Pavel. “Postup se liší podle toho, odkud postupují. Když sledujeme postup na severu Ukrajiny z území Běloruska směrem na Kyjev, tak tam postoupily relativně rychle. Šly tam přes řídce obydlenou černobylskou oblast, ale zřejmě na území Donbasu doufaly v rychlejší postup. Tam probíhají tvrdé boje, stejně tak jako na jihu,” vysvětluje Pavel.

Zároveň doplňuje, že se na obou stranách ani nedá říct, jaké jsou ztráty, jak lidské, tak z hlediska techniky.  Je to kvůli tomu, aby protivníkovi nedávali najevo, jak moc je úspěšný. Podle něj se nedá teď říct, jak se situace bude v dalších dnech vyvíjet. “Rusko zřejmě zvolilo strategii napadení hlavního města s cílem paralyzovat Ukrajinu v tom největším politickém i vojenském vedením v naději, že se zbytkem Ukrajiny už nebudou mít takový problém a nebudou muset pracně obsazovat celá území. Na druhou stranu, lze očekávat, že Ukrajina své území nevydá tak snadno a budou probíhat těžké boje v jiných oblastech. Lze také očekávat, že ukrajinské velení nezůstane v Kyjevě a že má připravená místa, kam by se přesunula, když by se situace ve městě zhoršila,” myslí si Pavel.

Dodává, že v hlavním městě je zatím stále dost civilního obyvatelstva pro to, aby Rusové podnikli nějakou zásadní akci. “To by mělo obrovské ztráty nejen na civilních životech, ale také obrovské materiální a kulturní škody, čemuž se bude chtít Rusko zatím vyhnout, protože nechce být označeno za barbary se všemi důkazy, které by potom vznikly. Bude se ale snažit o takovou variantu, která povede rychle k cíli, a která bude mít co nejméně ztrát na jejich straně. To bude hodně také závist na tom, jak se situace bude vyvíjet na ostatních bojištích a v přístupu ukrajinské strany,” vysvětluje generál.

To, co chce Putin, kompromis nepřipomíná

Společně s vojenskou akcí ale probíhá psychologická a dezinformační kampaň, která má za cíl podkopat morálku ukrajinských vojáků a občanů. Pavel vnímá snahy Putina o jednání jako nehoráznost. “To, co Putin a jeho vedení chce je, že Ukrajině dá na stůl ultimáta a budou očekávat bez výhrady jejich naplnění. Jednání je vždycky o tom, že ke stolu přijdou dva s různým názorem a odejdou s kompromisem. To, co chce Putin ani náznakem kompromis nepřipomíná,” upozorňuje generál. Podle posledních zpráv by se jednání měla uskutečnit na ukrajinsko-běloruských hranicích, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ale úspěch neočekává.

Putin totiž chce, aby se Ukrajina vzdala samostatnosti, práva bránit se, aby se stala neutrální. Cokoliv to v pojetí Ruska znamená a aby se zbavila neofašistů ve vládě. “Současná vláda je demokraticky zvolená a rozhodně to není strana, která by se hlásila k fašismu v jakékoliv podobě. Nejen pro Ukrajinu, ale i pro demokraticky smýšlející lidi na celém světě jsou ruské podmínky nepřijatelné.”

Generál je zklamán reakcí Západu. Podle jeho slov jsme měli poskytnout Ukrajině více vojenské pomoci v době, kdy vrcholila ruská příprava. “Poskytnout Ukrajině více modernějších zbraní tak, aby byla schopná se efektivně bránit proti té ruské. Ta je větší nejen početně, ale i technologickou převahou,” říká Pavel.

Sankce musí být razantní

Generál také říká, že pro Putina by jako záminka začít válku mohlo sloužit téměř cokoliv, třeba jen poslat padesát vojáků do Pobaltí. “Pokud Putin reagoval, že si na svém území mohou dělat jakákoliv cvičení, tak my jsme mohli stejným způsobem přesunout vojáky do hraničních oblastí na východě aliance. To je sdílené území a pokud by země, které jsou na východě aliance, požádaly o vojenskou přítomnost, protože se cítí ohroženy, tak by na tom nebylo nic protiprávního. Dali bychom tím Rusku najevo, že s jeho chováním nesouhlasíme a odsuzujeme jakékoliv zastrašování Ukrajiny,” tvrdí generál.

Podle něj to jde teď všechno správným směrem. Velkou výhodou je fakt, že útok na Ukrajinu odsoudily země, které mají na spoustu věcí odlišný názor. “Důležité je, aby sankce byly razantní a byly uplatněny rychle. Nesmíme ani náznakem Rusku nahrávat v tom, že si nejsme jistí, zda chceme některé sankce uplatnit, protože by taky trochu mohly poškodit nás. To dává Rusku jasně najevo, že je tady prostor, který ještě lze využít a Rusko každý takový prostor umí využít velmi šikovně,” upozorňuje Pavel.

Poslechněte si rozhovor 

Krize na Ukrajině - další články

Doporučujeme