PŘEHLED: Sněhu na horách je pořád dost, na své si přijdou i běžkaři

22. února 2019·Zprávy·Karolína Stránská

Ačkoliv počasí v předchozích dnech připomínalo spíše jaro, horská střediska v Česku mají stále dost sněhu. Provozovatelé výše položených skiareálů mohou díky tomu udržovat v provozu nejenom sjezdovky, ale i stopy pro běžkaře, zjistili zpravodajové ČTK. Na Lipně je pro milovníky zimních sportů stále otevřený bruslařský okruh.

Ideální sněhové podmínky hlásí před víkendem lyžařské areály na východě Čech. V Krkonoších a Orlických horách leží na sjezdovkách až 150 centimetrů sněhu a běžkaři mají na hřebenech k dispozici desítky kilometrů upravených tratí. “Z hlediska lyžařských podmínek se dá očekávat jeden z nejhezčích únorových víkendů,” uvedla Zina Plchová ze SkiResortu Černá hora – Pec.

Na sníh nejsou skoupé ani Jizerské hory. “Sníh prakticky neubyl a na sjezdovkách zůstává stále docela tvrdá deska,” uvedl Pavel Bažant ze společnost Ski bižu, která provozuje skiareály na Tanvaldském Špičáku, Severáku a v Bedřichově. V plném provozu je také středisko na Ještědu.

Zkrátka o víkendu nepřijdou ani vyznavači zimních sportů na severozápadě Čech. Všechny sjezdové trati jsou k dispozici zájemcům v areálu Bouřňák na Teplicku. V areálu Zadní Telnice nedaleko Ústí nad Labem leží 40 až 60 centimetrů sněhu. V provozu ale už není Skiareál Jedlová na Děčínsku. Ačkoli sněhové podmínky byly stále dobré, návštěvnost v tomto téměř jarním počasí byla podle provozovatelů malá.

Otevřené jsou všechny hlavní skiareály také v Karlovarském a Plzeňském kraji. “S výjimkou středy se předchozí dny lyžovalo za krásného slunečného počasí. Nyní se ochladilo, v noci už znovu mrzne, a lyžuje se tak na firnu,” popsal ředitel areálu Špičák Vladimír Kasík. Do bílé stopy se dá vyrazit jak v Krušných horách či Českém lese, tak i ve vyšších polohách Slavkovského lesa.

Dostatek sněhu na sjezdovkách i běžkařských tratích má Šumava. “Množství sněhu, které na Lipně letos napadlo, jsme dlouho nezažili. Pomohlo to také s přípravou skicrossové trati, kterou jsme pro letošek rozšířili na dvě paralelní dráhy,” uvedl za Skiareál Lipno Vojen Smíšek. Rekreanti mohou využít i čtyřkilometrový okruh pro bruslení na lipenské přehradě. “Je to až překvapivé, ale led na jezeře stále drží,” uvedl Smíšek.

Sjezdovat se stále dá i ve ve Středočeských lyžařských areálech, kde leží na svazích až metr sněhu. Na návštěvnosti se někde pozitivně projevily jarní prázdniny, fronty u vleků se ale podle provozovatelů netvoří.

Na Vysočině je v provozu nejméně 12 sjezdovek, na některých ještě leží přes půl metru technického sněhu. Běžkaři mohou najít tratě v některých částech Ždárska. Novoměstská Vysočina Aréna bude koncem týdne hostit republikové závody v biatlonu, pro veřejnost budou její tratě otevřeny až od pondělí.

Velmi dobré lyžařské podmínky přetrvávají v Jeseníkách. Na své si díky mocné vrstvě sněhu přijdou také běžkaři. Dispečer Horské služby Jeseníky dnes ČTK řekl, že například na Ovčárně je kolem půl druhého metru sněhu.

Na lyžaře jsou připraveni i vlekaři v Beskydech. “Celý víkend by měl být v chladném, ale pěkném počasí. Stále jsme kompletně v provozu, sněhu samozřejmě ubylo, ale stále máme v průměru 40 centimetrů sněhu,” řekl vedoucí areálu Ski Bílá na Frýdecko-Místecku Jaroslav Vrzgula.

Lyžovat se o víkendu bude i na jihu Moravy. “Podmínky jsou skvělé, sněhu máme od 20 do 40 centimetrů,” řekl za areál v Němčičkách na Břeclavsku Jaroslav Stávek. Mokrý sníh leží na sjezdovce v Olešnici na Blanensku. Přírodního sněhu je minimum, sjezdovka je ale vydatně zasněžená.

Zprávy - další články

Doporučujeme