Prezident Miloš Zeman jmenoval Petra Fialu premiérem. Od pondělí se začne scházet s ministry

28. listopadu 2021·Zprávy·Barbora Turková·ČTK

Miloš Zeman jmenoval Petra Fialu premiérem (Foto: ČTK)

Prezident Miloš Zeman jmenoval novým premiérem Petra Fialu (ODS) a ten složil slib. Hradní kancelář připravil zvláštní opatření kvůli prezidentově nákaze koronavirem. Oba politiky proto oddělila průhledná stěna. Jmenování premiéra ještě neznamená, že nová vláda nastupuje, to se stane až po jmenování ministrů.

Ve čtvrt na jedenáct přijelo na lánský zámek auto s Petrem Fialou, o tři čtvrtě hodiny později začalo samotné jeho jmenování předsedou vlády. Jmenovací dekret podepsal Miloš Zeman již v sobotu. Dokument potom podstoupil ozařování ultrafialovým světlem, které by mělo zahubit případné virové částice. V 11:03 Fiala slovem „slibuji“ a podpisem složil slib.

I když je Fiala jmenován, u moci zůstává Babišova vláda v demisi až do jmenování nového kabinetu jako celku. Vládnout bude nejméně do třetího prosincového týdne. Zeman po jmenování premiéra potvrdil, že i když má nařízenou izolaci, platí, že od pondělí zahájí konzultace se všemi kandidáty na ministry. „Tento seriál skončí 13. prosince. Od té doby bude možné připravovat ustavení vlády jako celku,“ prohlásil.

Dva premiéři

S nominanty se chce setkávat v abecedním pořadí od kandidáta na ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti). Ten do Lán dorazí v pondělí na třetí hodinu a chce s prezidentem probrat vize a cíle pro resorty svěřené Pirátům. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) i nově jmenovaný premiér počítají s tím, že noví ministři nastoupí v polovině příštího měsíce. Nyní má nicméně Česká republika dva premiéry. Fiala toho zatím sám nicméně moc nerozhodne, u moci je stále vláda Andreje Babiše. Fiala bude chtít po schůzkách prezidenta se všemi ministerskými kandidáty s hlavou státu také ještě jednou hovořit. „Setkám se s panem prezidentem a celé to uzavřeme. Očekávám, že v polovině prosince by mohla být jmenována celá vláda. To je realistický termín,“ uvedl.

Babiš pogratuloval Fialovi ke jmenování novým předsedou vlády s tím, že doufá v co nejrychlejší výměnu kabinetů. „Pan prezident do 13. prosince ukončí rozhovory s ministry, takže věřím, že ve stejném týdnu bude jmenována nová vláda,“ uvedl.

Jmenování nového premiéra se uskutečnilo za ochranným plexisklem, protože Miloš Zeman má covid.Aby nedošlo k žádnému kontaktu s nakaženou osobou, upozornila hlavní hygienička Pavla Svrčinová, že ceremoniál musí být buď v oddělených místnostech, nebo v jedné oddělené neprodyšnou bariérou. Hradní kancelář se nakonec rozhodla pro druhou možnost. Zeman proto jmenovací dekret podepsal už v sobotu. Dokument byl následně vydezinfikován.

Zprávy - další články

Doporučujeme