Rok v tunelu Blanka: Nehody, ale i divoká zvěř a kuriózní vstup žen s kočárkem

16. září 2016·Zprávy·Redakce

Kontroverzní tunel Blanka byl otevřen loni 19. září a během roku jej nenavštívili jen motoristé. Během provozu do něj několikrát vběhla zvěř a také se tam vydaly dvě ženy s kočárkem.

“V prosinci do tunelu vešly dvě ženy s kočárkem. To je věc, nad kterou zůstává rozum stát,” řekl novinářům Alexandr Butovič, ředitel společnosti Satra, která pro město tunel provozuje. Celkem Satra eviduje 270 vstupů do tunelu, nejčastěji na Letné a Prašném mostě.

“Vjezdy jsme opatřili značkami zákaz vstupu chodců. Pomohlo to ke snížení tohoto nebezpečného nešvaru, ale samozřejmě stoprocentně jej to neřeší,” řekl Butovič. Do tunelu se nevydávají pouze lidé. Rovněž se sem zaběhla zvěř, konkrétně zajíc, liška a lasička.

V tunelu zastavilo celkem 235 vozidel kvůli poruše, událo se tu 62 dopravních nehod a 53 autům došly v tunelu pohonné hmoty. V listopadu například v Blance zastavil jeden z řidičů, když s překvapením zjistil, že mu tady nefunguje navigace. Následně telefonoval do firmy o radu, co s tím.

Bezpečnost v Blance hlídají speciální čidla. Při mimořádné události okamžitě upozorní dispečera, který situaci vidí na obrazovce. Systém mu chodce či nepojízdné vozidlo na monitoru označí. Blankou dosud projelo na 30 milionů automobilů. Denně asi šestikilometrovým tunelem projede téměř 80.000 aut. Provoz stojí hlavní město měsíčně asi 20 milionů korun.

Zprávy - další články

Doporučujeme