Romští uprchlíci s maďarským občanstvím by měli mířit do své země, říká hejtman Martin Kuba

25. května 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Martin Kuba. (Foto: se souhlasem M. Kuba)

Hostem Press klubu Frekvence 1 byl jihočeský hejtman a šéf Asociace krajů Martin Kuba (ODS). S Helenou Šulcovou si povídali například o tom, zda vláda dělá pro české občany dost a jak by se mělo přistupovat k ukrajinským uprchlíkům v budoucnu.

Přes 70% lidí si myslí, že vláda dostatečně nepomáhá lidem s následky inflace. Jihočeský hejtman Martin Kuba říká, že jde o pocit, který lidé ze současné situace mají.“Já jako hejtman velice nerad komentuji to, co dělají kolegové ve vládě. Já od lidí vnímám pocit nejistoty. Největší obavy všichni mají, že tato situace nebude mít konce a bude se jen zhoršovat a zhoršovat. Já o tom určitě budu ve středu s našimi ministry mluvit, budu se jich ptát na řešení, ale do teď jsem neměl příležitost,” hájí se hejtman Kuba.

Někteří dostanou 5 000 korun a zmizí

Co se týká romských ukrajinských uprchlíků, nemyslí si šéf Asociace krajů, že by se měla vláda stydět za to, že se nezvládla postarat o uprchlíky. Naopak si myslí, že mohou být pyšní na to, že se v krátkém čase dokázali postarat o 2 500 lidí. “Nutno říct, že situace romské komunity je trochu odlišná, protože někteří z nich mají také maďarské občanství, takže by měli směřovat spíše do země, která je jejich. Dále musím konstatovat, že my se o tyto lidi umíme postarat. Máme přibližně 600 míst a lidé tam jsou postupně umisťováni. Vedle záběrů z hlavního nádraží je skutečnost, že jakmile dostanou dávku 5 000 korun, tak odchází pryč,” říká Martin Kuba.

Pokud tu budou chtít zůstat. Musejí mít stejná práva a povinnosti jako Češi

Ve čtyřech okresech byla nyní provedena kontrola toho, zda ukrajinští uprchlíci s platnými vízy jsou na adresách, kde byli nahlášeni. “Ukázalo se, že kolem 27 % těchto lidí nejsme schopni dohledat. My se teď jako společnost musíme rozhodnout, jak pokračovat dál. Je třeba, aby se tito lidé zapojili, pokud tu chtějí zůstat dál. Něco jiného je ukrýt je na měsíc do bezpečí a něco jiného je muset je zde integrovat, aby zde mohli pracovat, chodit do školy atd. Celá Evropa musí rozhodnout, zda bude dočasná ochrana automaticky prodlužovaná a jak se bude řešit situace, kdyby byl válečný konflikt ukončen,” vysvětluje hejtman Jihočeského kraje a dodává, že pokud by se tak stalo a Ukrajinci by tady chtěli dál žít, museli by mít stejná práva, ale i povinnosti, jako čeští občané. Většinou se však chtějí vrátit zpátky do své vlasti.

Zprávy - další články

Doporučujeme