Šíření rasové nenávisti podle zprávy o extremismu dominuje SPD

17. dubna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

V šíření projevů rasové, etnické a náboženské nenávisti hrálo loni v České republice hlavní roli hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury. Ve zprávě o projevech extremismu za rok 2018 to uvedlo ministerstvo vnitra. Podle dokumentu, který má ČTK k dispozici, zastínila SPD tradiční pravicové extremisty, jejichž význam naopak postupně upadal. Okamura ČTK řekl, že zprávu považuje za nesmysl a politicky motivovanou s ohledem na to, že vnitro vede ČSSD.

Sněmovní hnutí SPD je podle zprávy nejvlivnějším aktérem v šíření náboženské či etnické nesnášenlivosti. “Někteří jeho členové byli velmi aktivní v šíření informací zaměřených proti muslimům, imigrantům či Romům,”uvádí zpráva. SPD podle ní záměrně cílí na skupiny obyvatel, u kterých předpokládá, že manipulativní informace nebudou podrobovat kritické reflexi.

Okamura tvrzení vnitra odmítá, ministr Jan Hamáček (ČSSD) podle něj využívá resort k politickému boji. “Využívá ho k plácání nesmyslů a výmyslů, aby před volbami do Evropského parlamentu poškodil politickou konkurenci nepodloženými nesmysly. U SPD je zcela jasné, že nic takového nedělá,”řekl ČTK Okamura. SPD podle něj pouze říká názory v souladu se svým programem.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme