Sluneční energie, včelí úly i ptačí rezervace: Notre-Dame se možná změní k nepoznání

16. května 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ačkoli celý svět oplakává střechu nádherné katedrály Notre-Dame v Paříži, mnozí architekti už přišli s neotřelými návrhy na její renovaci. Kdo by však čekal přesnou repliku budovy postavené v letech 1163–1345, ten by se velmi spletl. Okázalé návrhy architektů počítají s využitím nejmodernějších technologií a střecha by tak například mohla vytvářet energii pro celou budovu. 

Poté, co byla 15. dubna při požáru zničena celá střecha pařížské katedrály Notre-Dame, vyhlásila francouzská vláda mezinárodní designovou soutěž na její přestavbu. A některé návrhy jsou skutečně impozantní. Architektonické studio francouzského designéra Vincenta Callebauta například přišlo s verzí, ve které je celá střecha skleněná a pod ní je možné pěstovat ovoce a zeleninu.

Skleněná střecha by podle studia zajistila veškerou elektřinu, teplo i pasivní ventilaci, kterou by katedrála potřebovala, díky spojení pasivních systémů a nejnovějších obnovitelných zdrojů energie.

“Nový dřevěný rám je pokrytý trojdimenzionálním křišťálovým sklem rozděleným na fasetové prvky ve tvaru kosočtverce. Tyto křišťály by obsahovaly aktivní vrstvu tvořenou uhlíkem, vodíkem, dusíkem a kyslíkem, která by absorbovala světlo a přetvářela ho na energii. Tato energie, uchovávána ve vodíkových palivových článcích, by byla přímo redistribuována po katedrále,” uvedlo studio v tiskovém prohlášení. Aby se zabránilo skleníkovému efektu, byly by pod střechou průduchy umožňující přirozenou cirkulaci vzduchu.

S dalším zajímavým návrhem přišlo studio Summum Architecture. Jeho designéři zase připravili verzi, která by poskytla azyl ohroženým ptákům a hmyzu. Ti by pod střechou žili jako ve voliéře, v bezpečí před okolním světem. V takovém případě by veřejnost nahoru nemohla.

Studio Nab zase místo ptáků nahoru pod střechu umístilo včelí úly jako poctu 180 tisícům včel, které přežily požár katedrály. Včelí rezervace by rovněž posloužila vzdělávacím účelům i širší veřejnosti. A životní prostředí měli v mysli i další designéři. Mezi návrhy se tak objevila například i střecha kompletně vytvořená z plastů vylovených z moří a oceánů.

Zprávy - další články

Doporučujeme