Švýcarsko odmítlo občanství dvěma muslimům, nechtěli podat ruku

18. srpna 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Švýcarsko odmítlo udělit občanství jednomu muslimskému páru. Muž a žena odmítali během procedury schvalování své naturalizace úředníkům opačného pohlaví podávat ruku a i vůbec s nimi komunikovat. Podle agentury AFP o tom v sobotu informovala radnice města Lausanne, jejíž komise o přijetí páru rozhodovala.

“Usoudili jsme, že nesplnili podmínku integrace (do švýcarské společnosti),” sdělil AFP starosta města Lausanne Grégoire Junod. “Když už chceme občanství nějaké země, měli bychom přece jen dodržovat jeho právní řád a princip rovnosti mezi muži a ženami,” dodal.

Podle Junoda je svoboda víry a vyznání samozřejmě v zemi respektována, ale náboženské praktiky v žádném případě nesmí překračovat zákony.

Muslimský pár, jehož národnost nebyla zveřejněna, podstoupil řízení už na jaře. O jeho výsledcích úřady informovaly ale až dnes. Žadatelé mají nyní 30 dní na podání odvolání proti rozhodnutí příslušné komise v Lausanne.

Místostarosta města Pierre-Antoine Hildbrand upozornil, že nepřipadá v úvahu, aby úzkoprsá bigotnost převažovala nad švýcarskou ústavou.

Podání ruky s představitelem státu je ve Švýcarsku běžná záležitost. Před dvěma lety švýcarská střední škola dočasně vyloučila dva muslimské studenty, kteří odmítli podat ruku své učitelce. Švýcarské úřady také například uložily vysokou pokutu otci muslimských dívek, který jim odmítl dovolit se zúčastnit se spolužáky povinných kurzů plavání.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme