Tomáš Neřold: Vysoká rychlost má své limity, i když je člověk dobrý řidič

4. října 2023·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Tomáš Neřold (Zdroj: Frekvence 1)

Každý den se na českých silnicích stanou desítky dopravních nehod, při kterých umírají lidé. Ke snížení statistiky úmrtnosti na silnicích se snaží přispět projekt Bezpečně na cestě, ale také BESIP, který spadá pod Ministerstvo dopravy. Právě šéf tohoto oddělení Tomáš Neřold byl hostem Press klubu na Frekvenci 1.

BESIP si stanovil snížit počet usmrcených a těžce zraněných lidí v dopravě v Česku. Jak se statistika aktuálně vyvíjí? Loňský rok byl na českých silnicích historicky nejpozitivnější, a to z toho důvodu, že bylo nejméně obětí smrtelných nehod. Letošní rok už tak světle nevypadá. Je to tak, že v současné době statistika ukazuje, že je zhruba o sedmnáct úmrtí více, než v loňském roce,” uvedl a dodal, že letos byl zatím nejhorší měsíc září.

K tragickým nehodám nejčastěji dochází při vysoké rychlosti. I vysoká rychlost má své limity, i když je člověk dobrý řidič.Mnoho řidičů také nerespektuje aktuální situaci na silnici a nevěnují se plně řízení. Řidiči a řidičky nedávají na řízení pozor, ať už je to z důvodu mobilního telefonu, nebo že řeší něco v navigaci, ve vozidle,” dodal s tím, že někdy za nehodu může i zdravotní kondice řidiče.

Mnoho lidí také při nasednutí do vozu na zadní sedadla zapomíná na zapnutí bezpečnostního pásu. Zhruba sedm procent spolujezdců se pořád nepoutá na zadních sedadlech. Když dojde k nehodě, tak potom umírají, protože nebyli připoutáni,” uvedl.

Nový bodový systém

Nejzásadnějšími změnami v bodovém systému jsou zpřehlednění a zacílení na nebezpečné přestupky.Udělal se v něm větší pořádek. Věříme tomu, že bude pro řidiče přehlednější, protože dnes když se zeptáte většiny lidí, kolik je za něco pokuta a bodů, tak to neví. My chceme, abychom dostali lidem do hlavy takový katalog, kolik za to je bodů a je pokuta, protože když to neví, tak to postrádá smysl,” popsal. Například se výrazně zpřísní držení telefonu za volantem. Tam budou čtyři body a pokuta 2 500 až 3 500 korun.”

Poslechněte si celý rozhovor zde:

Zprávy - další články

Doporučujeme