Tomáš Prouza: Krize už je za námi, ale lidem o tom nikdo neřekl

13. prosince 2023·Zprávy·Dominika Číčelová·Romana Navarová

Tomáš Prouza (Foto: Frekvence 1)

Hostem Romany Navarové v Press klubu Frekvence 1 byl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Jak letos Češi utrácejí za Vánoce? Jak je to s cenami potravin a inflací? Jak se dá docílit toho, aby byly potraviny levnější? A na co se máme připravit od začátku roku 2024?

Ve zprávách slyšíme, že nás čekají nejdražší Vánoce v historii Česka. Náš host potvrzuje, že toto tvrzení je pravda, na druhou stranu prý vidíme, že si je chtějí Češi naplno užít“Přemýšlejí, co kupovat a co ne. Například ozdoby letos příliš nekupují, protože jich mají doma dost, ale zájem o potraviny a o hezké dárky pod stromečkem je. Letos spíše sahají po jedné hodnotnější věci než po pěti drobnostech, které stejně po pěti měsících skončí v koši,” popisuje letošní situaci pan Prouza.

Od ledna vyšší ceny energií = vyšší ceny potravin

Dalším aktuálním tématem jsou potraviny. Ty mají od ledna mnohonásobně zdražit, přestože klesne daňová sazba z patnácti na dvanáct procent. Důvodem by měly být vyšší ceny energií. “Čeští dodavatelé začali přibližně před třemi týdny, kdy energetický regulační úřad přišel s relativně šokujícím oznámením, jak moc se zdraží ceny energií v Česku, posílat nové ceníky. Tam jsou nárůsty někde mezi pěti až deseti procenty. Pokud takto skutečně zdraží, sežere to snížení DPH, ale také to znamená, že české potraviny budou míň konkurence schopné zahraničním. To, co tedy vidíme je, že se bude dovážet více potravin ze zahraničí a bude se prodávat méně českých,” říká prezident Svazu.

Podle tabulek Českého statistického úřadu ceny vepřového, kuřecího, hovězího by od ledna měly v průměru vzrůst o deset procent, což není málo. Mléčné výrobky se také zdraží o tři až pět procent. Když se podíváme na srovnání cen 2021 a letošního roku, tak jeden z nejmarkantnějších nárůstů je právě u vepřové pečeně kilogram: 148 korun v roce 2021 a letos 174 korun. Dále deset vajec v roce 2021 za 32 korun, dnes zaplatíme přes 50 korun.

Máme šesté nejlevnější potraviny v Evropě

Náš host tvrdí, že řada cen nebude tak vysoká. Vajíčka od ledna letošního roku spadla asi o šestnáct procent a maso zhruba o dvacet. Je znát, že vajíčka nebo máslo můžete jednoduše dovézt z celé Evropy, takže u těchto produktů funguje konkurence. Pak jsou potraviny, které moc dovážet nemůžete, například pečivo. U takových produktů ceny rostou. Bavit bychom se měli právě o chybějící konkurenci v řadě oborů. Pokud tu konkurence je, včetně zahraniční, ceny jdou dolů. Pokud je tady jeden nebo dva velcí čeští dodavatelé, ceny rostou,” vysvětluje Tomáš Prouza. Ve srovnání s ostatními zeměmi na tom pořád nejsme vůbec špatně. Máme šesté nejlevnější potraviny v Evropě a druhé nejlevnější ve středoevropském regionu. Jen Polsko má levnější potraviny než my, což je právě díky tomu, že tam funguje velká konkurence mezi dodavateli,” říká prezident.

Ministr zemědělství Marek Výborný řekl, že nevidí důvod, proč by měly ceny potravin růst a firmy by se měly přestat na ceny energií vymlouvat. Na to pan Prouza reagoval tak, že se stačí podívat, co oznámil Energetický regulační úřad. Ceny velmi porostou. Vláda rozhodla, že přijde s úlevami a podporou pro energeticky náročné výroby typu sléváren nebo skláren, ale možná se měla vláda zamyslet také nad tím, že i potravinářství spotřebovává obrovské množství energie,nechává se slyšet náš host. Dodává, že další zdražování potravin se ještě dá nějakým způsobem zastavit, je to prý ale na rozhodnutí vlády. Ministr zemědělství by měl chtít po dodavatelích, aby mu dokázali, že skutečně musí zdražit o kolik přesně. “Když vidím ceníky energií, a co čeká české firmy, tak to rozhodně nebude procházka růžovým sadem.” 

V rámci inflace si Česko v evropském žebříčku mírně polepšilo, přesto se zdá, že inflace neustupuje tak rychle, jak se předpokládalo. Podle pana Prouzy však inflace ustupuje rychle, problémem ale je, že to lidem nikdo neříká“ČNB se nedávno dívala na to, co si lidé o stavu inflace myslí. V té době byla inflace sedm procent a lidé v průzkumech říkali, že je 27 procent, tedy čtyřikrát vyšší, než je doopravdy. Od nikoho zkrátka neslyší, že krize už je za námi,” uzavírá náš host, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Celý rozhovor si poslechněte ZDE.

Zprávy - další články

Doporučujeme