Tuniská pobřežní stráž zachránila na moři 46 migrantů

11. května 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Ilustrační foto

Tuniská pobřežní stráž v sobotu v mezinárodních vodách Středozemního moře zachránila 46 migrantů, kteří se dostali do potíží během plavby k evropským břehům. Informovala o tom agentura ANSA. V noci na pátek se 70 kilometrů od tuniského pobřeží potopilo plavidlo s migranty, nejméně 65 lidí přitom zahynulo.

Tuniská pobřežní stráž dnes zachránila skupinu migrantů v nouzi asi 35 kilometrů severně od tuniského přístavu Sfax. Na člunu byli převážně lidé ze subsaharské Afriky, ale i šest Tunisanů, mezi 46 zachráněnými bylo 20 žen, uvedla agentura ANSA.

Plavidlo italské pobřežní stráže pak při další záchranné operaci nalodilo devět tuniských migrantů, kteří se snažili dostat do Itálie. Italská loď je odvezla na tuniskou základnu La Goulette.

Páteční havárie lodi s migranty je letos jednou z nejtragičtějších událostí, která se stala během plaveb běženců z Afriky do Evropy. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) zahynulo nejméně 65 lidí. Rybářské lodi zachránily jen 16 pasažérů, kteří jsou nyní v přijímacím centru v tuniském Zarzisu.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) se letos přes moře do Evropy dostalo 16.800 migrantů, což je asi o čtvrtinu méně než ve stejném období loni. Během plavby přitom letos zahynulo 410 lidí, loni to bylo 616.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme