Týden ve znamení teplotních výkyvů. Teplé počasí bude ovlivňovat i písek ze Sahary

8. dubna 2024·Zprávy·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Depositphotos)

V neděli jsme se na území České republiky dočkali prvního tropického dne, kdy teploměry atakovaly 30°C. Máme se tedy rozloučit s jarem a rovnou se připravit na přicházející léto? A jak tedy tento týden bude?

V pondělí bude polojasno nebo jasno, během dne oblačno. Především na západě území ve vyšších vrstvách atmosféry se bude vyskytovat prach ze Sahary, který se opět dostane do Česka. Ranní teploty se pohybovaly okolo 16 a 12°C a denní budou mezi 23 až 29°C.

Částice prachu ze Sahary se pohybují výše v atmosféře, než během velikonočního víkendu. V tu dobu byl kvůli vysoké koncentraci prachových částic vyhlášen dokonce smogový stav na většině území Česka. Na síti X to uvedl vedoucí oddělení kvality ovzduší brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Jáchym Brzezina. Pohyb prachových částic je zřejmý na satelitních snímcích a jeho přítomnost naznačují údaje ze stanic měřících kvalitu ovzduší. Nárůst je ale podle Brzeziny nižní  než minule a zatím se tedy nedá potvrdit, zda se opravdu jedná vliv saharského prachu.

Prach ale může ovlivnit i maximální teploty a množství oblačnosti. I v pondělí se ale můžeme dočkat tropických teplot, tedy teplot na 30°C. „To je naprosto bezprecedentní teplota, kterou máme běžně u nás v červnu a červenci při vlně veder, uvedl Brzezina. V úterý bude polojasno až oblačno, od západu bude postupně přibývat oblačnost a večer se můžeme dočkat deště nebo přeháněk. Ranní teploty 15 až 10 °C. Denní teploty 23 až 28 °C.

Středa bude ovlivněna vlnící se studenou frontou, bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Srážky začnou ustávat večer. Ranní teploty 11 až 7 °C. Denní teploty jen mezi 11 až 15 °C. Ve čtvrtek bude polojasno, při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Ranní teploty 6 až 1 °C, denní teploty 14 až 18 °C. V pátek bude oblačno až polojasno, místy přeháňky. Ranní teploty 6 až 1 °C, denní teploty 18 až 22 °C.
O víkendu by se teploty mohly dostat nad 20°C. V sobotu bude polojasno až oblačno, místy přeháňky. Ranní teploty 11 až 7 °C, denní teploty 20 až 24 °C. V neděli bude polojasno. Ranní teploty 11 až 7 °C, denní teploty 20 až 24 °C.

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme