Ukrajinci si musí pomoct s našimi zbraněmi, ale vlastní silou a vůlí, říká velvyslanec při NATO Jakub Landovský

26. března 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Jakub Landovský (Foto: Profimedia)

Hostem Čestmíra Strakatého byl v Press klubu Frekvence 1 velvyslanec ČR při NATO Jakub Landovský. Mluvili spolu především o pomoci, kterou NATO Ukrajině poskytuje a dál poskytovat bude. Dále probrali používání chemických zbraní, a také to, co by se stalo, kdyby Vladimir Putin na Ukrajině uspěl.

Pomoc Ukrajině je skutečně efektivní

Jakub Landovský říká, že se postoj NATO mění a to hned v několika věcech. Konflikt na Ukrajině skutečně ovlivní naši bezpečnost na léta dopředu. Všichni se shodli na tom, že Ukrajině je třeba pomáhat, a budeme dál na Ukrajinu dodávat vojenský materiál, humanitární pomoc a poskytování přístřeší a bezpečí ukrajinským uprchlíkům. To jsou tři hlavní kroky vůči Ukrajině. Pak je tu NATO obrácené na sebe, na svou bezpečnost. Proto vlastně vzniklo, pro ochranu spojeneckého území,” vysvětluje velvyslanec a dodává, že přesně to, čeho se Vladimir Putin obával, se stává realitou. “Ukazuje se, že pomoc je skutečně efektivní. Především na ztrátách, které má ruská armáda. K takovému úspěchu potřebujete především dvě věci: Vysokou morálku, kterou Ukrajinci bezpochyby mají, ale také dodávky zbraní a dodávky další nevojenské pomoci… v tom budou spojenci pokračovat a v tom Česká republika hraje na svou velikost nebývale důležitou roli,” říká Jakub Landovský.

NATO nehodlá přímo zapojit válečné síly

Během rozhovoru se mluvilo i o možnosti, že by se Rusko odvážilo použít chemické zbraně. I na to bude NATO reagovat zostřením všech instrumentů, které jsou v platnosti. Nedojde ovšem na přímé zapojení sil NATO do konfliktu z toho důvodu, že by konflikt rozšířil mimo Ukrajinu a to bychom stáli na prahu 3. světové války. Ukrajinci si musí pomoct sice s našimi zbraněmi, ale vlastní silou a vlastní vůlí, která jim rozhodně nechybí,” vysvětluje velvyslanec ČR při NATO.

Použití neohleduplných zbraní je výraz zoufalství

A jaké informace má Landovský ohledně použití chemických a zakázaných zbraní? Hranice se posouvá nepříjemným směrem ke stále méně a méně ohleduplných prostředkům, ať už se jedná o termobarické zbraně, bílý fosfor, zápalné zbraně…až k chemickým zbraním, které jsou zakázané podle mezinárodního práva. Je to výraz zoufalství, ve kterém se ruští vojáci ocitli, a také určité bezohlednosti. Je třeba opět zvýšit cenu, kterou Rusko zaplatí za použití těchto zbraní. Rusko také často vytváří situace, které jsou nepřehledné, a tím se dostáváme také do informační války. Musíme být obezřetní,” říká Jakub Landovský.

Putin se jen tak nezastaví

Ukrajinský prezident Zelenskyj ve čtvrtek varoval, že Rusko se na Ukrajině nezastaví, pokud uspěje. “Ukrajinský prezident má pravdu. Pokud by Rusko uspělo, přinutilo Ukrajinu k chování, které si nepřeje a dosáhlo tedy svého, tak se jen tak nezastaví. Stačí se podívat na období poslední dekády. V roce 2008 šlo o Gruzii, pak Ukrajina… je tu snaha otočit dějinný proces rozpadu sovětského impéria a začít ho budovat v geografickém prostoru, který se týká i České republiky. Je nutné si přiznat, že když Vladimir Putin říká, že rozpad Sovětského svazu pro něj byl ten nejčernější den, tak pro nás to byl jeden z nejsvětlejších dnů a od něj se odvíjí naše novodobá, poměrně šťastná existence a ekonomická prosperita a myslím, že na každého, kdo tu dobu prožil, to působí stejně,” konstatuje host Press klubu Frekvence 1 velvyslanec ČR při NATO Jakub Landovský.

Zprávy - další články

Doporučujeme