V Dánsku řeší problémy s pozůstatky zabitých norků kvůli zmutovanému koronaviru

27. listopadu 2020·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock.com)

Mršiny některých z tisíců norků, které nedávno kvůli riziku přenosu mutace koronaviru na člověka nařídila utratit dánská vláda, se dostaly mimo mělké jámy, do nichž byly uloženy. Dnes o tom podle agentury AP informovaly dánské veterinární úřady. Stalo se to kvůli nahromadění plynů v tělech mrtvých zvířat.

“Kvůli těmto plynům se těla zvířat zvětší a v nejhorším případě se takto norek vytlačí ze země,” popsal Jannik Elmegaard z Dánské veterinární a potravinářské správy. Upřesnil, že se to týká několika stovek pozůstatků. AP popsala, že mršiny jsou ve vrstvách uloženy ve výkopech 2,5 metru hlubokých a tři metry širokých. Jednotlivé asi metrové vrstvy zvířat jsou prosypány vápnem, svrchní je zakryta zeminou. Ale Elmegaard uvedl, že v místech kde byli norci zakopáni, je písčitá půda.

“Předpokládáme, že se na povrchu objevili norci ze svrchní vrstvy. Jde o přirozený proces,” dodal s tím, že taková situace by nenastala, kdyby utracená zvířata byla uložena ve více jílovité půdě. Uvedl také, že úřady dohlížejí na to, aby se na místo nedostali lišky a ptáci.

Dánsko vybilo celou populaci

Dánsko začátkem listopadu rozhodlo, že vybije celou svou populaci norků čítající až 17 milionů zvířat. Objevila se u nich mutace koronaviru, která se přenesla i na lidi a vykazuje menší citlivost na protilátky. To by mohlo snížit účinnost budoucích vakcín. Od zvířat se nakazilo jedenáct lidí.

Ukázalo se ale, že rozhodnutí o utracení norků bylo v rozporu se zákony, vláda neměla právo nařídit usmrcení zdravých zvířat. Kvůli této chybě, která je velmi nepříjemná pro menšinovou vládu sociální demokratky Mette Frederiksenové, před týdnem odstoupil ministr potravin a zemědělství Mogens Jensen.

Frederiksenová dnes navštívila jednu z farem, jejíž majitelé kvůli vládnímu nařízení museli chov norků zlikvidovat. “Bylo to pro ně velmi těžké a pro mě taky,” přiznala a utírala si slzy rukávem. “Jejich celoživotní práce přišla za tak krátkou dobu vniveč,” řekla o chovateli norků a jeho synovi, kterým patří farma nedaleko města Kolding na západě Dánska.

Dánsko plánuje chov norků na farmách zakázat od začátku roku 2022. V tomto odvětví pracuje 6000 lidí. Z Dánska se ročně vyvezou kožešiny v hodnotě 800 milionů dolarů, uvádí agentura Reuters

Zprávy - další články

Doporučujeme