V těžkém průmyslu někdy lidé nemohou pracovat v 65 letech, natož aby tam byli až do 68 let, upozorňuje Vondrák

15. února 2023·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Ivo Vondrák. (Foto: Profimedia)

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák byl hostem Press klubu. V rozhovoru jsme probrali jeho odchod z postu místopředsedy hnutí ANO a úplný odchod z hnutí primátora města Ostravy Tomáše Macury. Hejtman jeho rozhodnutí zcela chápe, on sám ale o tomto kroku neuvažuje. Také dodal, co si myslí o důchodové reformě, podle které by nově měli občané odcházet do důchodu v 68 letech.

Klub zastupitelů Moravskoslezského kraje celou situaci detailně probral. Cítil jsem velkou podporu v tom, abych zůstal v této pozici a dál dělal to, co dělám. To znamená staral se o náš kraj,” uvedl Vondrák s tím, že rozhodnutí Tomáše Macury perfektně rozumí. “Já vnímám to, že je potřeba ještě něco udělat, aby se věci změnily. Velmi by mi vadilo, kdybychom se v čase profilovali taka teď myslím hnutí ANO, abychom byli hnutím, které láká voliče SPD. To mi připadá téměř nepřijatelné,” popsal.

Podle něj nebyli na zastupitelstvu úplně nadšení z toho, že on sám kritizoval kroky Andreje Babiše během prezidentské kandidatury a nechal se slyšet, že bude volit jeho protikandidáta Petra Pavla. “Myslím si, že jsem byl nucen z předsednictví odejít, ale zatím vnímám spíš obavy jednotlivců, ale možná i většiny lidí, jakkoliv se projevit z důvodu obav, aby se jim nestalo to, co mě. Já si nemyslím, že to skončí jenom ukončením funkce člena předsednictva hnutí. Velmi se obávám, že budou další kroky. Už dnes mi volal pan Karel Havlíček s tím, že už mě nechce ve stínové vládě a že mi děkuje za spolupráci. Nemyslím si, že je to konec,” popsal své obavy.

Andrej Babiš zůstává po předsednictvu hnutí ANO nadále v jeho čele. Mediálně se má ale stáhnout do pozadí a na veřejnosti ho mají nahradit Alena Schillerová a Karel Havlíček. U veřejnosti ale nejsou tyto osoby úplně v oblibě, a tak ve vzduchu visí otázka, zda budou jejich výroky a kroky považovat vážně. “Považuji to za status quo… Myslím si, že Andrej Babiš si nenechá ujít příležitost ovlivňovat oba prominenty. Co vnímám ale jako velký problém, že se v podstatě nezvýší koaliční potenciál hnutí ANO. My v podstatě hrajeme něco, co bych nazval permutací na uzavřené množině. Máte ANO, SPD, to jsou dvě opoziční strany a teď půjde o to, že SPD oberete o nějaké hlasy a chcete je přitáhnout k hnutí, ale tím nezvýšíte počet těch, kteří budou oponovat současnému parlamentu. Nevidím to jako výchozí cestu,” říká Vondrák. Podle něj je jediným řešením to, že se hnutí ANO změní a bude více středově zaměřené. “Samozřejmě musíme nastavit seriózní, demokratickou diskuzi, protože co dneska vidím v parlamentu je jedna obstrukce za druhou, a to není dle mého názoru cesta, jak si můžete najít budoucího koaličního partnera.” Sám hejtman nevěří tomu, že by hnutí volili lidé středu jako učitelé, vědci, lékaři či podnikatelé. “Jsem k tomu velmi skeptický a nevěřím tomu, že získáme více než 50 %,” doplnil.

Důchodová reforma

Po prezidentských volbách vláda Petra Fialy představila mnoho nepopulárních opatření. Mezi nimi je i důchodová reforma. V neděli večer uniklo do médií, že by se mělo odcházet do důchodu až v 68 letech. Podle Vondráka se naše země ocitá opravdu v tíživé situaci. “Deficit rozpočtu je velmi vysoký. Ukazuje se, že růsty nákladů, které vedou k tomu, že musíme pokrýt valorizaci důchodu jsou stále vyšší a vyšší. Myslím si, že řešení důchodové reformy je absolutně prioritou. Bohužel nejsem názoru, že bychom to měli řešit tím, že prodloužíme odchod do důchodu z 65 na 68 let. To vnímám jako velmi problematické,” uvedl hejtman.

Dodal také, že si musí ve vládě uvědomit to, že v těžkém průmyslu už někdy nemohou lidé pracovat v 65 letech, natož aby tam byli až do 68 let. Jsou z toho unaveni, není to vůbec jednoduché. Když se podíváte do Francie, tak tam teď stávkují proto, aby se nezvyšoval odchod do důchodu z 62 na 64. Takže si myslím, že posouvat tuto hranici bude vnímáno velmi negativně. Je důležité v tom najít konsenzus. To není jen o koalici. Musí to být i o opozici, protože pokud se nepřijme konsenzuální řešení, tak to skončí jako s EET. To znamená, že nová vláda vezme a všechno rozbije. Vnímám to jako velmi důležité a musí to být především diskuze odborná,” uzavírá Ivo Vondrák.

Zprávy - další články

Doporučujeme