V základních školách začínají zápisy budoucích prvňáků. Počet dětí se nejspíš meziročně sníží

1. dubna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Ilustrační foto. Zdroj: ČTK

Základní školy v pondělí začnou zapisovat děti, které v září nastoupí do prvních tříd. K zápisům by podle odhadů ministerstva školství mělo přijít kolem 137 000 dětí. Počet zapisovaných by se tak oproti loňsku mohl snížit o 8100. Nejpozdější termín zápisů je 30. dubna. O přesném datu na jednotlivých školách rozhodují jejich ředitelé.

K zápisu musí letos přijít všechny děti narozené od 1. září 2012 do 31. srpna 2013. Podobně jako v minulých letech jich pravděpodobně kolem pětiny přinese žádost o odklad povinné školní docházky. Obdobné množství dětí se k zápisu chystá znovu, protože dostaly odklad loni. Ve výjimečných případech mohou rodiče zapsat i potomka, který by do školy nastoupil v pěti letech. Podle odhadů ministerstva by tak k zápisům mohlo přijít přibližně 110 500 šestiletých, 1000 pětiletých a asi 25 500 sedmiletých a starších dětí.

Rodiče mohou pro svou ratolest vybrat kteroukoli školu. Povinnost přijmout dítě má ale pouze spádová škola, která se nachází v místě trvalého bydliště žáka. Pokud by se stalo, že škola nebude mít dost míst ani pro děti ze spádové oblasti, rozhodne o přijatých v losování.

Na většině škol funguje elektronický registrační systém, který umožňuje vybrat si čas příchodu k zápisu. Přítomnost dítěte u zápisu školský zákon výslovně nevyžaduje, ale ministerstvo školství ho doporučuje. Zápis je jinak možné provést i prostřednictvím datové schránky nebo e-mailu s ověřeným elektronickým podpisem.

Rodiče dětí, které chtějí požádat o odsunutí školní docházky o rok, musí k žádosti přiložit posudek z pedagogicko-psychologické poradny a potvrzení od lékaře či psychologa. Měli by to stihnout už v době zápisu, nechat vyšetřit dítě v poradně ale mohou až do konce května. V takovém případě by u zápisu měli alespoň říct, že o odkladu uvažují.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme