Vít Rakušan: Uprchlíkům pomůžeme, ale pokud chtějí v ČR zůstat, musí se o svou existenci postarat i sami

31. května 2022·Zprávy·Barbora Turková·Helena Šulcová

Vít Rakušan (Zdroj: Frekvence 1)

Hostem Press klubu u Heleny Šulcové byl ministr vnitra a šéf hnutí STAN Vít Rakušan. V jakém stavu je stanové městečko pro uprchlíky v Malešicích? Co je největší výzva České republiky pro její předsednictví EU?

Podle Rakušana je v České republice zhruba 3000 tisíc ukrajinských uprchlíků. Zda se lidé vrátili na Ukrajinu, nebo pokračovali dál do dalších zemí, se ale odhaduje velmi těžko. “Nejsme hraniční zemí. Poláci nebo Maďaři mají toto jednodušší. Od nás lidé odchází do Polska nebo Německa. Při odchodu by se lidé měli odregistrovat, ale někteří to bohužel neudělali. Doufáme, že v EU bude konečně spuštěn jednotný registrační systém, který nám pomůže mít přehled, kolik přesně lidí tady je,” říká Rakušan. Systém měl být spuštěn do 31. května, tedy dnes. “Tlak České republiky je v tomto smyslu veliký. Je logické, že jde od nás. My jsme uprostřed Evropy, nemáme hranice s Ukrajinou, a přesto jsme cílem Ukrajinců. Už před válkou zde žilo 200 tisíc Ukrajinců, a proto si i tolik lidí vybralo Českou republiku.” Rakušan si myslí, že podobný sytém tu měl být už před lety. “Ukázalo se, že na krizi jsme nebyli připraveni. V Bruselu jsme poukazovali na to, že nepřipravenost registrace na tak velkou vlnu, je chybou.”

Pokud tu lidé chtějí zůstat, musí se o svou existenci snažit sami

Pražští hasiči začali v pondělí v Malešicích na pozemku České pošty (ČP) stavět stanové městečko pro ukrajinské uprchlíky, především pro ty, kteří pobývají na hlavním nádraží. Přebývalo tam stovky běženců, hlavně romského původu. Situace je podle Rakušana nyní už lepší.  “Ve středu, nejpozději ve čtvrtek by mělo být hotové stanové městečko v Malešicích. Existuje ještě v Tróji, kde ale lidé čekají na to, zda mají nárok na sociální služby v České republice. Do Malešic budeme posílat lidi, kteří jsou v humanitární nouzi a nemají nárok na žádnou pomoc. Budou tam s nimi pracovat sociální pracovníci a romský neziskový sektor.” Upozorňuje na to, že lidem bude poskytována pomoc a informace, ale ne nijak dlouhodobá. “Pokud by v ČR chtěli zůstat, tak jsou to občané EU a musí se o svou existenci postarat sami.”

Petr Fiala je nyní v Bruselu, kde se řeší další sankční balíček proti Rusku. “Válka sice pokračuje, ale ukazuje se, že důsledky na ruskou ekonomiku jsou. Ruská média to nikdy nepřiznají, ale Rusko je sankcemi výrazně dotčeno. Po Krymu se ukázalo, že dva sankční balíčky k ničemu nebyly a ruskou ekonomiku neohrozily. Ruská federace musí pocítit a vědět, že agrese proti sousednímu státu je věcí, které mezinárodní společenství EU nemůže přehlížet,” komentuje Rakušan. EU se podle něj musí zbavovat závislosti na ruských zásobách. Jako Evropa jsme to podcenili. “Musíme prokázat, že EU jedná jako celek. Jednotlivé členské státy to sami nezvládnou. Pokud je před Českou republikou nějaká výzva pro evropské předsednictví, tak já říkám: Málo řečí, ale přinesme nějaké praktické výsledky. Zbavit se závislosti na ruském plynu je obrovská výzva,” komentuje ministr.

Chceme kandidáta, který nebude hrát politické hry

Na podzim čekají Českou republiku komunální volby. “Sázím na to, že vláda to přežije. Soudržnost je veliká a možná je to dáno vnějšími okolnostmi. Málokdo předpovídal, že vláda po půl roce bude tak jednotná. Jsem ve vládě poprvé, ale je tam několik ministrů, kteří ve vládách už seděli. Říkají, že atmosféra komunikace, i když se na všem neshodneme, je na úrovni. Premiér vede vládu konsensuálně, snaží se někam dospět a je schopnost potlačit stranickost do pozadí. Jeho styl vedení je stylem, který spíše eliminuje, než vyvolává konflikty,” chválí si Rakušan. Dodává, že do koalice by nikdy nešel s SPD, KSČM a hnutí ANO. Zároveň strana STAN nemá ambice, aby jejich prezidentský kandidát měl za jménem napsané STAN. “Ve vnitrostranické debatě jsme se bavili, že hledáme kandidáta, který bude respektovat Ústavu, bude to demokrat, bude mít prozápadní komunikaci, nebude zpochybňovat výsledky voleb a nebude hrát politické hry,” říká Rakušan a dodává, že se o kandidátovi chtějí bavit i v rámci vládní koalice. “Určitě není vyloučeno, že to nebude kandidát vládní pětikoalice. Myslím si ale, že se najednou neobjeví zázračné vše spojující jméno,” uzavírá Vít Rakušan.

Zprávy - další články

Doporučujeme