Výstava Republika československá 1918-1939 zavítá do 24 měst, vstup je zdarma

4. září 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Do 24 měst zavítá mezi dneškem a 29. listopadem výstava Republika československá 1918-1939, kterou pořádá Akademie věd ČR. Veřejnosti představí nepříliš známé okolnosti a fakta ohledně vzniku a vývoje samostatné republiky. V každém z měst se výstava zdrží zhruba měsíc, vstup je zdarma. ČTK to sdělila Lenka Heroldová ze Střediska společných činností AV ČR.

Výstava byla v pondělí zahájena v Klatovech a Českých Budějovicích, navštívit ji ale bude možné například i v Plzni, Trutnově, Karlových Varech, Olomouci nebo Pardubicích. Kromě toho se uskuteční dvě slavnostní vernisáže s tematickým programem v pátek 7. září v Brně na Moravském náměstí a v sobotu 27. října v Praze na náměstí Jana Palacha. Promluví na nich vědci z AV ČR, uskuteční se i koncerty, taneční vystoupení nebo workshopy.

Výstava vznikla ve spolupráci Masarykova ústavu a Archivu AV ČR a Střediska společných činností AV ČR. Má formu čtrnácti velkoformátových panelů. Tematicky se zaměřuje na hodnoty nové republiky, její pojetí demokracie, prezidenta jako vzor společnosti, ale i na pokrok v ideové a praktické rovině nebo fenomén celebrit.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme