Zeman příští rok udělí Karlu Gottovi Řád bílého lva, státní vyznamenání dostane Klaus

6. října 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Prezident Miloš Zeman pro Frekvenci 1 v neděli uvedl, že příští rok udělí Karlu Gottovi Řád bílého lva první třídy, nejvyšší český řád. Prezident rovněž v rozhovoru odtajnil, že 28. října hodlá udělit státní vyznamenání svému předchůdci, Václavu Klausovi staršímu. Uvedl také, že by v příštích prezidentských volbách volil Andreje Babiše, pokud by kandidoval.

Prezident Miloš Zeman v pořadu Press klub na Frekvenci 1 v neděli uvedl, že příští rok udělí zesnulému zpěvákovi Karlu Gottovi Řád bílého lva první třídy. Jedná se o nejvyšší český řád. Udělit řád již letos u příležitosti 28. října by podle Zemana nebylo ohleduplné vůči jeho rodině, protože by ceremoniál proběhl příliš krátce po pohřbu, který se koná v sobotu 12. října. Gottova pohřbu by se zúčastnil rád.

Pocty pro Gotta

“Karlu Gottovi chci udělit příští rok Řád bílého lva první třídy. Můžete se zeptat, proč mu ho neudělím už letos, odpověď je jednoduchá. Rodina stále ještě zažívá bolest. Kdyby byla vystavena krátce po pohřbu ceremonii ve Vladislavském sále, nebylo by to úplně dobře,” řekl Zeman.

Prezident již v září uvedl, že Gottovi udělí vyšší státní vyznamenání, než dříve dostal. Reagoval tak na zpěvákovo oznámení, že trpí akutní leukémií. Gotta plánoval ocenit v příštím roce, aby si mohl cenu osobně převzít, když se tento rok potýká s nemocí. Gott v roce 2009 získal od Zemanova předchůdce Václava Klause medaili Za zásluhy I. stupně.

Zeman řekl, že se velmi rád zúčastní Gottova pohřbu. Pokud bude požádán, přednesl by i projev. “Ale byl bych velmi stručný. Myslím, že politici by se neměli při těchto příležitostech předvádět, nejlepší by bylo, kdyby jediný proslov pronesl pražský arcibiskup Dominik Duka,” uvedla hlava státu.

Prezident odmítl, že by chyboval v protokolárních záležitostech, když nechal na Pražském hradě a v Lánech po Gottově smrti stáhnout vlajky na půl žerdi. Opírá se o stanovisko autora protokolu Miroslava Sklenáře, dodal. “Nestažení vlajek by byla neúcta ke Karlu Gottovi,”konstatoval.

Vzteklý Halík

Na kritiku ze strany Tomáše Halíka, který akce po smrti Karla Gotta označil za “politiku zemanovsko-babišovského populismu”, zareagoval prezident po svém. “Já vzteklého Tomáše Halíka považuji za natolik zanedbatelnou veličinu, že bychom mu prokázali příliš velkou čest, kdybychom na něj jakkoli reagovali,” nechal se slyšet.

Státní vyznamenání

V rozhovoru došla řeč i na letošní státní vyznamenání, která se budou udílet 28. října. Prezident připustil, že svou řeč má již naplánovanou. “V zásadě vím, co tam řeknu. Pokud ovšem doklopýtám k řečnickému pultíku, protože moje nohy se zhoršují každým dnem. Ale pane moderátore, i kdybych náhodou k radosti novinářů upadl, tak já zase vstanu a k tomu pultíku dojdu,” uvedl a dodal, že ho za pravou ruku bude držet jeho manželka Ivana.

Odtajnil rovněž jméno jedné z osobností, které má v plánu vyznamenat. Zareagoval totiž na dotaz posluchačky, zda se nechystá napravit situaci, že první český prezident Václav Havel je nositelem Řádu T. G. Masaryka a Řádu Bílého lva první třídy, ale Klaus nebyl oceněn. “Posluchačka je přímo věštkyně. Neměl bych to uvádět, ale stane se tak 28. října,” řekl Zeman.

Hlas pro Babiše

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru zmínil i to, koho by volil v příštích prezidentských volbách. Jeho hlas by prý v případě kandidatury získal současný premiér republiky Andrej Babiš (ANO).

“Ano, zcela určitě, ale on zatím odmítá kandidovat,” řekl Zeman na dotaz, zda by podpořil současného premiéra. Zeman s Babišem dobře vychází především od posledních sněmovních voleb, opozice jejich vztah často označuje za mocenský pakt. Babiš možnou kandidaturu na Hrad odmítl letos například v rozhovoru pro Blesk.

Role prezidenta by se však podle něj měla do budoucna trochu změnit. “Já osobně, ale to už bude spíš otázka na mého nástupce, vzhledem k tomu, že se přešlo od parlamentní volby prezidenta k volbě všemi občany, bych doporučoval určité rozšíření prezidentských kompetencí. Mám-li být konkrétní, tak prezident by měl mít právo zákonodárné iniciativy a pokud by vetoval nějaký zákon, tak toto veto by mělo být přehlasováno kvalifikovanou většinou, tedy 120 hlasy. Ale opakuji, toho už se dožije možná můj nástupce,” uvedl Miloš Zeman.

Zprávy - další články

Doporučujeme