Rozloučení se Schwarzenbergem bude 9. prosince ve svatovítské katedrále

14. listopadu 2023·Zprávy ČTK·ČTK

Karel Schwarzenberg. (Foto: Profimedia)

Poslední rozloučení s bývalým ministrem zahraničí, poslancem, senátorem, zakladatelem TOP 09 a hradním kancléřem Karlem Schwarzenbergem se uskuteční v katedrále svatého Víta na Pražském hradě v sobotu 9. prosince. ČTK to dnes řekl mluvčí arcibiskupství Jiří Prinz.

Mši bude sloužit pražský arcibiskup Jan Graubner, kázat bude kněz Tomáš Halík, dodal. Další informace k podobě obřadu zatím nemá. Na rozhodnutí pozůstalých a jejich domluvě se státem podle něj záleží, zda poslední rozloučení ve svatovítském chrámu doprovodí i státní pocty.

Vzhledem k původu, známosti, významu a prestiži, které se Schwarzenberg za svého života těšil, se očekává, že se do Prahy na poslední rozloučení sjedou smuteční hosté z řady zemí světa včetně členů předních evropských rodů.

Po obřadu ve svatovítském chrámu má rodina podle zatím nepotvrzených informací uložit ostatky zesnulého do rodové hrobky u zámku Orlík v jižních Čechách. Zástupci rodiny zatím bližší informace nesdělili.

Halík v CNN Prima NEWS uvedl, že si Schwarzenberg přál poslední rozloučení v pražském kostele Nejsvětějšího Salvátora. Z kapacitních důvodů to však nebylo možné. “Náš kostel, byť je velký, by nepojal všechny, rodina se proto nakonec rozhodla, že to bude v katedrále svatého Víta a bude to 9. prosince,” řekl Halík, který je farářem této akademické farnosti. “Já jsem byl požádán, abych podle přání Karla Schwarzenberga při té mši kázal,” dodal Halík.

Zprávy ČTK - další články

Doporučujeme