5 věcí, které NIKDY nedávejte do mikrovlnné trouby

1. dubna 2017·Články·Redakce

shutterstock

Doma nám práci často ulehčuje, v práci zachraňuje aspoň nějaké stravovací návyky. Ale dokáže způsobit i pěknou katastrofu! Mikrovlnná trouba nechybí v téměř žádné moderní kuchyni. Ohřát oběd nebo mléko do kávy, rozpustit máslo, rozehřát čokoládu na pečení. Ale opatrně!

Mikrovlny mění vlastnosti potravin a to může vést k dramatickým koncům. Jsou známé případy, kdy si muž chtěl ohřát chilli papričku, ze které se během toho uvolnil kapsaicin, díky kterému je paprika pikantní, a to po otevření mikrovlnky způsobilo neskutečné pálení na pokožce a v očích. Na tenhle ohřev byste jen tak nezapomněli, co dále do mikrovlnné trouby raději nedávat?

Vajíčko

Následky? Neodstranitelné. Žloutek získá v tomto přístroji takovou teplotu, že skrze skořápku exploduje. Pokud se to právě chystáte zkusit a divíte se, že vejce neprasklo, tak buďte velmi opatrní! Hned, jakmile se ho dotknete a pokusíte se ho třeba oloupat, dojde ke katastrofě. A bolestivě se popálíte.

Kov

Ten do mikrovlnné trouby nepatří. Pozor i na malé množství, které se občas nachází v glazurách nádobí! Trouba by začala jiskřit. Stejně tak opatrní buďte v případě alobalu. Stačí malý kousek a objeví se oheň.

Voda

Jste líní ohřát si vodu na čaj v rychlovarné konvici? Chcete si čekání zkrátit tím, že dáte hrneček vody do mikrovlnky? Tohle je nebezpečný experiment – voda na povrchu bude vždy o něco chladnější a jakmile přidáte pytlíček čaje a  lžičku, exploduje vám vařící voda přímo na obličej.

Plastové nádobí

Většinou je to na daném plastovém obalu napsané nebo je na něm symbol mikrovlnné trouby. Pokud zrovna plast, ve kterém dáte jídlo ohřát, nemá žádné označení, rovnou si vyberte novou troubu, protože to, co uvidíte po tom, co vám zvukový signál ohlásí konec ohřevu, bude stát za to.

Polystyren

Obal na jídlo, který je z polystyrenu, je sice určený na hotová jídla, ne ale na současně na jejich ohřívání. Obsahuje karcinogenní dioxin a ten pod vlivem vyšších teplot proniká do jídla, čímž se zvyšuje riziko rakoviny.

Články - další články

Doporučujeme