Austrálie před a po požáru: Nádherné lesy nenávratně zmizely

14. ledna 2020·Články·Barbora Pisingerová

Foto: Aaron Coleman, Kayne Davis

Celý svět napjatě sleduje ničivé požáry, které v současnosti sužují Austrálii. Bohužel je už teď jasné, že se z nich místní krajina bude dostávat ještě hodně dlouho. Děsivé srovnání snímků ze sociálních sítí ukazuje, jak se místa bující životem změnila ve vyprahlou poušť.

Katastrofální požáry zničily v Austrálii už území větší, než je Česká republika. O život připravily již minimálně 28 lidí a podle některých odhadů až miliardu zvířat. Tisíce domácností lehly popelem a některá města byla srovnány se zemí.

Foto: Southern Ocean Lodge

Zasažen už byl každý stát kontinentu, nejvíce ale Nový Jižní Wales. Požáry zachvátily buše, lesy, národní parky i velká města. Ušetřeny nezůstaly ani největší Melbourne nebo Sydney, ve kterých plameny pohltily hustě obydlené předměstské oblasti.

Bohužel se nezdá, že by měl být tragédii brzy konec. Austrálie totiž očekává velmi suché období a hořet tak může klidně až do března.

Foto: 7 News

Požáry v Austrálii vznikají každý rok. Letošní podmínky byly ale pro oheň obzvlášť příznivé a ten se proto vymyká běžným mezím. Loňské jaro bylo neobvykle suché a letošní prosincové teploty zase nadprůměrně vysoké. Během posledního měsíce roku 2019 padl dokonce australský teplotní rekord a teploměry ukázaly více než 40 °C. Přírodě nepřidaly ani silné větry. Podle expertů se navíc zhoršuje klimatická krize, píše CNN.

Články - další články

Doporučujeme