Jan Nedvěd má 70! Víte, čím se vyučil a kolik má vlastně dětí?

24. září 2016·Celebrity·Redakce

Řada jeho melancholických písniček s chytlavou melodií zlidověla a patří do zpěvníku každého, kdo vlastní kytaru. Písničkář Jan Nedvěd, který dnes slaví 70, začínal s country kapelami ale nejvíce jej proslavila sólová dráha.

Vyučil se elektrikářem ale hudba byla pro Nedvěda vždy na prvním místě. Po bigbítovém intermezzu začal hrát s country kapelou Toronto (pozdější Brontosauři) a brzy paralelně i s ještě slavnějším Spirituál kvintetem. V obou kapelách účinkoval se svým bratrem Františkem, ale slávu si vydobyl i na sólové dráze, na kterou se pustil v roce 1988.  

Své “kotlíkářské” songy dokázal zařadit do středního proudu české populární hudby a ve svých nejlepších letech prodával desky po statisících. V roce 1996 také přilákal s bratrem Františkem na Strahov stejný počet lidí jako například irští U2. Jeho příznivci říkají, že jeho skladby mají tu zázračnou vlastnost, že se téměř neoposlouchají, zejména ty starší. Ale i kousky novější, které někteří kritici odsuzují minimálně jako kýč, se prodávají.

Roky po Strahově už ovšem tak veselé nebyly. Rozešel se s bratrem, v únoru 1998 jej postihla mrtvice a rekonvalescence trvala dva roky. Do toho přišel další rozvod, spory o majetek a soudy. Nedvěd ale přes všechny problémy “jede” dál. A i s bratrem Františkem se už postavili na jedno pódium. Nyní však již takřka nevystupují. Jan Nedvěd má pět dětí a v roce 2012 se počtvrté oženil, jeho manželkou se stala o 37 let mladší Pavlína Jirásková.

Celebrity - další články

Doporučujeme