Je úžasná. Vévodkyně Kate se potkala s přeživšími z Terezína. Jizvy se nikdy nezahojí, řekli jí

1. října 2021·Celebrity·Barbora Turková

Kate Middleton s přeživšími z Terezína (Zdroj: ČTK)

To, že vévodkyni Kate Middleton není osud lidí lhostejný, je všeobecně známé. Nyní se setkala s dvěma přeživšími z Terezína, kterým se podařilo dostat se do Británie. Informaci uvedl server expats.cz.

Kate Middleton se setkala s dvěma válečnými uprchlíky z Prahy, kterým se z Terezína podařilo dostat se do Británie na zotavení. Vévodkyně z Cambridge se potkala s Arekem Hershem a Ike Alterman během terapeutického pobytu u jezera Windermere. Oba dva jí vyprávěli o hrůzách války.

Kate požádala o setkání s nimi poté, co si přečetla příběh o tzv. Windermere Children, kteří se do Británie dostali v srpnu roku 1945. Během šestiměsíčního pobytu na břehu jezera Windermere v Britské jezerní oblasti, podstoupili dnes již devadesátiletí přeživší psychiatrickou léčbu a podnikli různé venkovní aktivity.

U válečných obětí, jako jsou právě Windermere Children se britská vláda rozhodla a pomohla jim vybudovat nový život v zahraničí. I přesto se jim jizvy, které mají na duši po holocaustu nikdy zcela nezahojily. “Bylo těžké se z celé situace oklepat. Ztratil jsem vše, rodiče, bratry i sestry,” řekl pro server expats.cz Arek Hersch.

V Londýně se už dříve potkal nejen s Kate, ale i princem Williamem. “Pověděl jsem jim svůj názor. Zdejší venkovní pobyt mi docela pomohl, ale pořád to není vše,” svěřil se muž. Ika si sezení s vévodkyní pochvalovala. “Je úžasná. Dost jsme se nasmáli, povídali jsme si o jejích a mých dětech. Řekla jsem Kate, co se mi za války stalo, a také to, co jsem dělala potom,” uvedla třiadevadesátiletá přeživší třech koncentračních táborů.

Ta byla ze setkání s vévodkyní nervózní. “Nevěděla jsem, co od toho čekat, ale povídali jsme si jako dobří přátelé. Byla tak lidská,” dodala Ika. Nadšený byl i Arek, který je rád, že se vévodkyně zajímá o osud přeživších. Tenhle krok asi nikoho nepřekvapí. Kate má zkrátka srdce na pravém místě.

Celebrity - další články

Doporučujeme