Marta Kubišová oslavila 80. narozeniny. Proč se málem nenarodila a co si nejvíce vyčítá?

2. listopadu 2022·Celebrity·Barbora Turková

Marta Kubišová (Zdroj: Profimedia)

Legendární zpěvačka Marta Kubišová oslavila včera osmdesáté narozeniny. Gratulace se hrnou od všech známých osobností i fanoušků. Pro Blesk.cz zavzpomínala na svůj neskutečný život, který často vůbec nebyl jednoduchý.

Marta Kubišová se narodila 1. listopadu 1942, ale nemuselo tomu tak vůbec být. Její maminka byla gestapem podezřívaná z účasti na atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha (†38) a hrozila jí poprava.  „Myslím si, že to hodně ovlivnilo můj život, protože když se žena, která je těhotná, lekne, tak to určitě má nějaký dopad na její plod,“ odtajnila zpěvačka a dodala, že vše se stalo v roce 1942, kdy byla její maminka ve čtvrtém měsíci. „Najednou se probudila a vedle ní stáli dva náckové a křičeli, kde má manžela. Řekla jim, že v nemocnici.Jí a její mamince zachránilo život to, že tatínek byl lékař a měl službu v nemocnici.

Tehdy totiž každý, kdo měl něco společného s Janem Kubišem, který se na atentátu podílel, byl popraven i s celou rodinou. Po ověření jejích slov ji gestapo odvedlo zpět domů, s Kubišem měli společné jen příjmení. „Maminka, to je moje hrdinka. Hlavně moje dobrá víla, která mě vedla celým životem. Pravda ale je, že jsem ze začátku maminku nebrala moc vážně. Hlavně její doporučení a rady. Jednou kvůli jednomu chlapovi mi prostě řekla: Tak buď já, nebo on! No, a já se rozhodla pro chlapa. Za to by si dneska člověk nalískal, jak se říká,“ uzavřela vzpomínku Marta, která se proslavila především jako zpěvačka, ale i jako milovnice zvířat.

View this post on Instagram

A post shared by Marta Kubisova Oficial (@martakubisovaoficial)

Na zpěv nikdy nikam nechodila, stačilo, že si to odposlouchala. „V jednom kuse jsme poslouchali s bratrem rádio Luxemburg a tam jsem se to naučila. Krásně křáplý hlas má Brenda Lee, tak jsem se učila právě na jejích písních. Ne že bych ji kopírovala, to ne! Ale to, jak ona zpívala, mi bylo dost podobný.

Blízkým kamarádem Kubišové byl Waldemar Matuška (†76). „Nikdy jsem na něj jako na chlapa nepomyslela! Na zájezdech na mě dávali vždycky pozor – Jirka Šáša vlevo a Darek Vostřel vpravo. Říkala jsem si, proč mě ti chlapi tak hlídají?! Pak jsem zjistila, že to bylo před Waldou. Nikdy si ke mně nic nedovolil, v té době žil s Jitkou Zelenohorskou.”

Její první láskou byl Christo Zlatov. Jako cizinec mluvil velmi dobře česky. „On mě strašně miloval, ale docela mě zlobil. Třeba když jsme byli na dece u Labe, najednou mi dal ruku na záda a já jsem si říkala: Co si to dovoluješ?! Byla jsem na něj opravdu příšerná, přitom to byl fakt moc hezkej kluk,“ vzpomíná dnes už s úsměvem Marta Kubišová, která přiznala, že v prvním angažmá v divadle udělala hroznou blbost. Čtyřprocentním kysličníkem se přebarvila na blond. „Naštěstí z toho neexistuje ani jedna fotka,” usmívá se.

Celebrity - další články

Doporučujeme