Český džihádista Jan, který se chtěl přidat k Islámskému státu, prý nejel do Sýrie zabíjet

8. února 2017·Články·Redakce

ČTK

První Čech souzený za to, že se chtěl připojit k organizaci Islámský stát, nechtěl jet do Sýrie někoho zabíjet. "Chtěl jsem tam proto, aby zabili oni mne," vypověděl dnes obžalovaný Jan Silovský u krajského soudu v Plzni. Přiznal také, že k islámu přestoupil asi před čtyřmi lety. Ve svém okolí neznal jiné muslimy a s jinými muslimy ani nekomunikoval telefonicky či přes internet.

Před třemi nebo čtyřmi lety si muž ze Spáleného Poříčí na jižním Plzeňsku koupil bibli a korán, obě knihy přečetl a pak se rozhodl konvertovat k islámu. Nikdo z jeho okolí o tom nevěděl, ani jeho matka a nejbližší příbuzní.

Silovský chtěl do syrského města Džarábulus. “Chtěl jsem tam najít někoho z IS, říct jim, že jsem se přijel přidat. Asi by mě pak někam poslali,” řekl dnes u soudu. Do Sýrie chtěl bez jakýchkoliv kontaktů, neměl představu, co přesně tam bude dělat. “Moc jsem o tom nepřemýšlel,” řekl. Doufal, že ho IS vyšle do bitvy a v ní ho brzy zastřelí vojáci syrské armády.

Mladý muž se chtěl k Islámskému státu přidat, přestože neumí střílet a ani nemá o zbraních teoretické znalosti. “Střílel jsem jen asi jednou ze vzduchovky,” vypověděl. Souhlasí se snahou IS sjednotit islámské země a vytvořit jeden chalífát, metody organizace jsou ale podle něj moc násilné.

Obžaloba viní Silovského ze zločinu přípravy teroristického útoku, za což mu hrozí 12 až 20 let vězení, nebo i výjimečný trest, včetně doživotního vězení. Na soud čekal od loňského července ve vazbě.

Jednadvacetiletý muž byl zadržen loni v lednu v Turecku na mezinárodním letišti v Istanbulu, nebyl zřejmě součástí větší skupiny lidí. Měl u sebe letenku na vnitrostátní linku na syrské hranice. Už na letišti ho odvedli k výslechu a vzali mu telefon. “Viděli v něm věci o IS, tak jsem se přiznal, že jsem mířil do Sýrie,” uvedl dnes obžalovaný.

Jednání u krajského soudu je naplánováno na tři dny a není vyloučeno, že v závěrečný den soud vynese rozsudek. Dnešní jednání je v menší jednací síni, do které se všichni novináři nevešli. Fotografové a kameramani museli zůstat na chodbě, z jednání není dovoleno pořizovat obrazové záběry. Ve čtvrtek a v pátek bude jednání pokračovat ve velké jednací síni.

 

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme