Dobrá zpráva pro tatínky! Získají otcovskou dovolenou po narození dítěte, kývla Sněmovna

24. února 2017·Články·Redakce

Tatínci zřejmě získají nárok na týdenní placenou dovolenou po narození dítěte. Dobrovolní záchranáři budou pobírat vyšší nemocenskou. V novele o nemocenském pojištění, jež předpokládá i rozšíření nároku na sirotčí důchod, to v pátek schválila Sněmovna. Opoziční ODS a TOP 09 neuspěly s návrhem na vyškrtnutí otcovské dovolené. Pravice na rozdíl od vlády tvrdí, že rodinné vazby ani rovnost mužů a žen nezlepší.

Muži by mohli podle novely, kterou teď dostanou k posouzení senátoři, nastoupit na týdenní volno do šesti týdnů po narození potomka. Pokud odváděli nemocenské pojištění, dostávali by z něj 70 procent vyměřovacího základu svého příjmu, tedy stejně jako ženy na mateřské. Otcovská by měla podle vlády posílit vztah mezi rodiči a potomkem a motivovat muže, aby se do péče víc zapojili.

Nárok na otcovskou by měli podle novely muži, kteří jsou v matrice uvedeni jako otcové nebo které jako náhradní rodiče určil soud. Volno by měli dostat i tehdy, pokud je žena s potomkem v nemocnici.

V Česku se ročně rodí kolem 100.000 dětí. Otcovská by ročně vyšla na 630 až 800 milionů korun. Stát by přišel o 72 až 93 milionů na daních.

Otcovská dovolená je uzákoněna podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí ve 23 z 28 zemí Evropské unie. V celém světě je to kolem 80 zemí. V EU nemají otcovskou dovolenou na Kypru, Maltě, v Irsku a na Slovensku. A také Švýcarsko ji nemá. Její délka v unii se pohybuje od jednoho dne v Itálii do 28 týdnů ve Francii. Po Francii mají otcové nejdelší otcovskou dovolenou v EU v Lucembursku (26 týdnů) a Portugalsku (21 týdnů). Po Itálii, kde mají otcové jeden den otcovské dovolené, jsou na tom otcové nejhůře v Nizozemsku a Řecku (dva dny).

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme