Experimentoval jsem se svým hlasem do poloh, do kterých jsem se předtím neopovážil ani nakouknout,“ říká o nové desce Sebastian

28. října 2023·Hudba·Redakce

Sebastian. (Foto:Tony Flunkey)

Rockové a dá se říci absolutně se vymykající dosavadní tvorbě. Takové je album sBohem, jenž spolu s titulní písní Asi jsem blázen vysílá do světa kapela SEBASTIAN, která prošla během poslední roku absolutní transformací. Změnila se produkce, zvuk, celková image i složení kapely. Novou tvorbou i poutavými koncerty Sebastian Navrátil, Dominik Smutný a Ondřej Turták (ODD) dokázali potvrdit svou pozici na české scéně a nyní přichází s výsledným produktem přeměny - s albem sBohem.

Nové album vznikalo v pražském studiu producenta Enthica přibližně rok. Jeho výsledná podoba odráží pocity frontmana Sebastiana Navrátila po bolestivém rozchodu. To, jak jsem hledal, pocity, kdy jsem cítil bolest a beznaděj, srovnání s tím, co život přináší, a nakonec novou etapu života, kde se cítím být šťastný,“ popisuje Sebastian tři pomyslné části alba. Cílem bylo oslovit lidi, kteří si prošli, nebo právě prochází podobnou fází života.

Songy vznikaly většinou po nocích. Čas strávený ve studiu pro Sebastiana nebyl pouze pracovní povinností, ale především zábavou. Nahrával jsem bez předsudků, bez komerčního očekávaní, svobodný. Experimentoval jsem se svým hlasem do poloh, do kterých jsem se předtím neopovážil ani nakouknout,“ pokračuje jednatřicetiletý zpěvák z Liberce. Výsledkem je 10 tracků, na kterých se kromě již zmíněných hostů objeví třeba i Adam Mišík nebo SofianMedjmedj.

View this post on Instagram

A post shared by SEBASTIAN (@sebastian_officialni)

Čtyři roky života vepsané do jednoho alba spoluutvářel s kapelou jak Enthic, tak Ben Cristovao, Jiří Jonas či uznávaný songwriter Jan Vávra. Během psaní a nahrávání se kapela seznámila s novými lidmi, se starými známými zase upevnila vztahy. „Právě oni mohli za to, že jsem se vydal občas až do neznámých vod, kde jsem si nebyl zcela jistý, ale díky jejich síle a energii jsem nakonec našel odvahu trošku zariskovat,“ vysvětluje Sebastian důvod nečekané změny v hudební tvorbě.

Podle zpěváka je album rockovějšího, někdy i rapového rázu, což ho těší. Musím říct, že múza mě neopustila. Nesnažil jsem se v textech hledat přehnanou poetiku, ale šel jsem po přímočarosti, tak jako kdybych vyprávěl něco, co prožívám, svým kamarádům. Neschovával jsem se za hezký slova, ale snažil jsem se o to, aby text zněl co nejvíc hovorově,“ tvrdí umělec. Jak naznačuje název alba, sBohem pro něj symbolizuje rozloučení se s minulostí, ale má i duchovní podtext. Právě víra byla to, co mi v těchto chvílích nejvíc pomohlo, ať už to byl Bůh, nebo víra v sebe samého či osud, uzavírá Sebastian.

Hudba - další články

Doporučujeme