Igor Sirota: Když jedete proti západu slunce, tak je nejlepší zvolnit, dát nohu z plynu a jet opatrně

16. září 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Igor Sirota (Foto: Frekvence 1)

Během léta dochází k častým dopravním nehodám a na konci tohoto období jsou řidiči s přibývajícími starostmi více nepozorní. U dopravních nehod někteří nevědí, jak se zachovat, co dělat jako první a co nechat až na posledním místě. Právě o těchto problémech, tipech a dalších nástrahách, které na motoristy na silnicích čekají se pro Frekvenci 1 vyjádřil mluvčí Ústředního automotoklubu České republiky (ÚAMK) Igor Sirota.

Mezi největší nepřítele patří u motoristů zapadající slunce. “Zapadající slunce je velmi nebezpečné, i když znáte tu silnici, tak prostě nevíte v ten daný okamžik, co se tam odehraje, takže v takových okamžicích je dobré být obezřetný, zvolnit, dát nohu z plynu a jet opatrně,” říká Igor Sirota. Mezi další věci se kterými řidiči na podzim v automobilu bojují jsou zamlžená skla po ránu. “U tohoto problému potřebujete srovnat teplotu, která je uvnitř a zároveň, která se tlačí zvenčí. Měli bychom být zvyklí, že v autě je nějakých 21 stupňů a přibližně na tuto teplotu, bychom měli mít nastavenou klimatizaci ať už je léto nebo zima a tím pádem, vlastně bychom byli zvyklí na to, jak rychle zareaguje ta klimatizace, jak rychle se nám odmlží okna a podobně,” popisuje mluvčí.

U havárie bychom měli hlavně zachovat chladnou hlavu. “Nejprve musíme rozblikat výstražné světla, pokud musím vystoupit a někomu pomoct, dát si vestu, kterou mám v těch výplních v bočních dveřích. Pak vytáhnu trojúhelník a poté ta následnost může být různá,” říká mluvčí ÚAMK. “Pokud je někdo zraněn, tak okamžitě ho musíme dostat mimo vozovku, aby nějaký další jezdec do nás nenarazil, prvotní je přeci zdraví,” dodává Sirota.

Letní sezóna pomalu končí a většina turistů se v minulých dnech vraceli z Chorvatska. “Popudem bylo hlavně rozhodnutí některých vlád, jako například Rakouska, které přikázalo, stejně jako Slovinsko, těm kdo se vracejí z Chorvatska, že musejí podstoupit domácí karanténu nebo test. A to vyzvalo větší část turistů, aby se vrátili rychle domů,” uvedl Sirota. Také Maďarsko omezilo pohyb turistů na svém území. “Tady je možný tranzit s takovým specifikem, a to že na hranicích Chorvatsko-Maďarských dostanete žlutou nálepku od policistky, s nápisem only transit a jsou vyznačené pumpy, kde s touto nálepkou můžeme natankovat,” popisuje situaci mluvčí.

Články - další články

Doporučujeme