Také vám chléb padá na zem namazanou stranou? Výzkum odhalil, proč tomu tak je

3. října 2018·Články·Lukáš Vaněk

Vědci z univerzity v anglickém Manchesteru se pokusili přijít na to, proč pokaždé, když spadne na zem namazaný chleba s máslem, dopadne pečivo na podlahu namazanou stranou. Na co přišli?

Vedoucí výzkumu Chris Smith spolu se svým týmem provedl pokus, v němž postupně shodil ze stolu vysokého 76 cm sto krajíců chleba namazaného máslem. V 81 případech chleba dopadl na podlahu samozřejmě namazanou stranou. “Náš výzkum ukázal, že “zákon schválnosti” aplikovaný v tomto případě skutečně existuje,” uvedl Smith pro Daily Mail.

Podle vědců je to způsobeno tím, že se chleba při pádu ze stolu nestihne při normální výšce, což bylo v tomto případě 76 cm, otočit o 360°. Podle výpočtů je zapotřebí minimální výška okolo dvou a půl metru, aby se chleba namazaný máslem stačil během svého pádu otočit tak, aby na podlahu dopadl suchou stranou.

O tomto fenoménu se dokonce psalo v magazínu New York Monthly Magazine v roce 1835. Ne každý si však ráno snídani jako například chleba s máslem dopřává. Podle deníku Daily Mail byl proveden i průzkum, ve kterém se 3000 lidí přiznalo k tomu, že nesnídá jenom proto, že nechtějí čekat na to, až ztuhlé máslo z ledničky povolí.

Někteří vědci se proto rozhodli vymyslet vyhřívaný nůž, díky kterému máslo při krájení povoluje.

Články - další články

Doporučujeme