Jen dvě procenta dětí by se prý svěřila rodičům s vydíráním na internetu

18. června 2023·Články·ČTK

Pouze dvě procenta dětí by se svěřila rodičům s tím, že je na internetu někdo vydírá. Vyplynulo to z údajů, které při řešení takovýchto případů sesbíraly poradny a linky pomoci. Děti se často bojí reakcí rodičů, nebo se obávají, že je zklamou.

“Děti se svěřily s tím, že se bojí reakce rodičů, sekundární viktimizace, bojí se, že by jim zakázali internet. Zaznívalo tam také to, že se bojí, že rodiče zklamou, že udělaly něco špatného, co by mohlo i je poškodit,” prohlásil Martin Kožíšek z organizace Safer Internet Centrum. Některé děti pak podle něho nechtějí rodičům přidělávat další problémy.

Nejčastějším problémem, které děti v souvislosti s používáním internetu řeší, je vytváření a sdílení intimních materiálů. Choulostivé fotografie nebo videa se pak dostanou na internet a dítě je vydíráno. Velký počet pornografických materiálů, které se dostanou na internet, totiž podle Kožíška vytvoří samy děti. Při zneužití se pak například na malých městech mladí lidé obávají i toho, že pokud budou situaci rodiče hlásit na policii, bude to každý vědět a bude se to řešit i ve škole.

Poradny a pomocné linky tak kvůli problémům na internetu zaznamenávají u dětí stále častěji sebepoškozování. “Toto značně vzrostlo zejména v době koronavirové pandemie.,” uvedl Kožíšek. Podle Kateřiny Liškové z Linky bezpečí si pak děti ubližují i proto, že na sociálních sítích vidí, že takto své problémy řeší ostatní.

Z problému v on-line prostředí podle Liškové děti na lince nejčastěji zmiňují zneužití dat, obtěžování či sexting. “Často se to děje v kontextu vrstevníků,” uvedla. Rodiče by proto podle obou odborníků měli s dětmi více komunikovat. Měli by se dětí ptát, jaké sociální sítě navštěvují, nebo se od nich nechat poučit, jak se co na internetu používá a do jakých problémů se lze dostat.

Články - další články

Doporučujeme