Babicovy recepty: Jehněčí kotletka na šalvěji a rebarborový koláč

Také tento víkend vaří na Frekvenci 1 Jirka Babica. Mrkněte na jeho recepty a zkuste to s ním.

JEHNĚČÍ KOTLETKA NA ŠALVĚJI

1 kg jehněčí kotlety

5 lžic olivového oleje

2 str. česneku

3 lístky šalvěje

1 lžíce rozmarýnu

sůl a pepř

3 lžíce balsamica

2 lžičky medu

1 dcl červeného vína

2 dcl zeleninového vývaru

2 lžíce smetany

Očištěné jehněčí kotletky nasekneme ostrým nožem. Olivový olej, česnek, šalvěj a rozmarýn rozmixujeme, osolíme a opepříme. Do marinády vložíme maso asi na 2 hodiny.

Kotlety opečeme v rozpálené pánvi z obou stran asi 5 minut, vyndáme. Výpek stříkneme balsamikovým krémem. Přidáme med a zalijeme červeným vínem a vývarem. Necháme provařit a zhoustnout. Zjemníme smetanou. Kotlety vrátíme do omáčky. Dochutíme solí a pepřem. Příloha špenát a zapečený brambor.

REBARBOROVÝ DORT

200 g rozpuštěného másla

200 g cukru

2 vanilkové cukry

3 vejce

4 žloutky

250 g hl. mouky

100 g kukuřičné mouky

1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva

1 kg rebarbory

200 g cukru

100 g mletých mandlí

1 lžíce citronové šťávy

4 bílky

tuk do formy

Umytou, oloupanou  reveň nakrájíme na 2 – 3 cm  kousky. Měkké  máslo smícháme s cukrem, vanilkový cukrem, vejcem, žloutky, moukou, kukuřičnou moukou a práškem do pečiva. Těsto dáme do formy vymazané tukem společně s rebarborou. Vložíme do trouby na 180 st. na 25 minut.

Mezitím vaječné bílky vyšleháme do sněhu, smícháme  s cukrem, mletými mandlemi a citronovou šťávou. Potřeme předpečený dort  a dáme do trouby na dalších 20 minut. Vyndáme a necháme vychladnout.