Babicovo menu: Polévka s jidášovým uchem a pečené kuře z Portugalska!

19. července 2015·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Léto je v plném proudu a tak pro vás Jirka Babica na rádiu Frekvence 1 opět vaří skvělé letní recepty. Dnes to jsou polévka s jidášovým uchem a pečené kuře z Portugalska!

POLÉVKA S JIDÁŠOVÝM UCHEM

Potřebujete:
– 2 l kuřecího vývaru
– 2 kuřecí stehna
– 200 gr mletého hovězího masa
– hrst sušených hub (jidášovo ucho)
– nakladaný bambus
– 1 papriku
– 1 vejce
– 3 lžíce cukru
– 3 lžíce octa
– 3 lžíce sojové tmavé omáčky
– sůl
– sambal oelek
– 3 lžíce vody
– 2 lžíce bramborového škrobu
– 1 olej

Z kuřecích stehen si uvaříme vývar. Houby necháme v horké vodě nabobtnat.

Na pánvi opečeme hovězí mleté maso, přidáme na kostičky nakrájenou papriku, osolíme a dáme do vývaru. Kuřecí maso obereme a nakrájíme na kostičky.

Bambus a houby nakrájímé též na kostičky. Vše dáme do vývaru a přivedeme k varu. Ochutíme nálevem z bambusu, sojovou omáčkou, solí, cukrem, octem a sambalem. Podle chuti mužeme přidat chilli.

Smícháme vodu s bramborovou moučkou a postupně vmícháváme do polévky, dokud nemá potřebnou hutnost. Vejce rozšleháme se lžící oleje a pomocí vidličky vlijeme do polévky . Posypeme nakrájenou zelenou petrželkou.

PEČENÉ KUŘE Z PORTUGALSKA

Potřebujete:
– 1 kuře
– sůl
– 1 červenou cibuli
– 4 stroužky česneku
– 1 lžičku citronové kůry
– 1 lžičku chilli vloček
– 1 lžičku papriky
– 2 lžíce oleje
– 2 lžíce červeného vinného octa
– 1 svazek petržele

2 lžíce oleje smícháme se 2 lžícemi červeného vinného octa, 1 lžičkou nastrouhané citronové kůry, 1 lžičkou mleté papriky, 1 lžičkou chilli vloček, 4 stroužky prolisovaného česneku a 1 červenou cibulí nakrájenou najemno a pořádně promícháme v pastu.

Kuře nastřihneme drůbežími nůžkami na zádech a odstraníme páteř. Kuře otočíme a na plocho roztáhneme. Kuře osolíme, potřeme vzniklou pastou a necháme přes noc v lednici.

Druhý den dáme kuře na plech kůží nahoru do předehřáté trouby na 200 st. na 45 minut. Občas podléváme. Když je kuře pečené, posypeme zelenou plochou petrželkou a polijeme výpekem. Podáváme s nakrájeným citronem.

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme