Babicovo menu: Portugalské pudinkové dortíčky a křenové plátky bůčku na grilu!

18. července 2015·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Léto je v plném proudu a tak pro vás Jirka Babica na rádiu Frekvence 1 opět vaří skvělé letní recepty. Dnes to jsou portugalské pudinkové dortíčky a křenové plátky bůčku na grilu.

PORTUGALSKÉ PUDINKOVÉ DORTÍČKY

Potřebujete:
– 3 žloutky
– 2 lžíce kukuřičného škrobu
– 1 vanilkový cukr
– hrnek smetany
– půl hrnku mléka
– citronovou kůru z půlky citronu
– 1 balení chlazeného listového těsta
– moučkový cukr

V hrnci spojíme 3 žloutky se 2 lžícemi kukuřičného škrobu. Přidáme smetanu, plnotučné mléko, citronovou kůru a cukr a dobře promícháme. Potom přivedeme k varu na mírném ohni. Musíme stále míchat, jinak se pudink spálí. Když se pudink zahustí, sundáme hrnec z ohně a přiklopíme ho pokličkou, jinak vznikne škraloup.

Z listového těsta pomocí skleničky v průměru 7 cm vyřízneme 12 kroužků. Muffinovou formu vymažeme tukem, vložíme vyříznuté kruhy a přitlačíme lehce na dno formy. Forma bude jen do půlky zaplněna, aby těsto mohlo vyjít nahoru.

Do každé formičky dáme 1,5 lžíce vanilkového pudinku.

Dáme do trouby na 200 st. na asi 18 minut, až budou dortíčky do zlatova. Vyndáme, necháme vychladnout, aby se lépe dostávaly z formy a posypeme práškovým cukrem.

KŘENOVÉ PLÁTKY BŮČKU NA GRILU

Potřebujete:
– 1 kg bůčku
– 500 ml piva
– 5 lžic hořčice
– čerstvý křen (3 cm)
– citronovou šťávu z 1 citronu
– půl hrnku oleje
– pepř
– sůl

Bůček nakrájíme na 1 cm plátky. Můžeme naklepat. Osolíme a opepříme.

Vezmeme půl hrnku oleje, smícháme s citronovou šťávou z jednoho citronu, hořčicí a strouhaným křenem.

Touto marinádou potřeme plátky bůčku a necháme hodinu marinovat.

Dáme na gril, po 2 minutách otočíme a po dalších 2 minutách namočíme nebo potřeme pivem a grilujeme dokřupava.

Podáváme s pečenou bramborou a salátem.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme