Babicovy recepty: Aioli omáčka a dušená slepice

3. června 2017··Redakce

AIOLI OMÁČKA

5 stroužků česneku
3 žloutky
1 lžíce hořčice
sůl, pepř
hrnek olivového oleje
půl lžíce citronové šťávy

Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.
Prolisovaný česnek vyšleháme společně s 3 žloutky, hořčicí , solí a pepřem. Ze začátku po kapkách přiléváme olej, když začne aioli houstnout můžeme více. Nakonec dochutíme citronovou šťávou. Podáváme třeba k opečené zelenině jako jsou plátky cukety, mrkve, lilku, papriky.  Podáváme i k masům a rybám.

DUŠENÁ SLEPICE

půl slepice
3 lžíce másla
půl litru vývaru
1 cibule
1 lžička soli
2 lžíce mouky
2 lžíce papriky
zakysaná smetana
4 bílé papriky

Slepici nejprve pomalu dusíme na másle pod pokličkou ve vlastní šťávě. Zaprášíme paprikou, osmahneme, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Slepici vyndáme, šťávu zahustíme jíškou z mouky a másla, provaříme, zjemníme zakysanou smetanou a posypeme opečenými nudličkami papriky. Podáváme s noky.

- další články