Dokáže kuřecí vývar skutečně vyléčit nachlazení? Vědci hovoří jasně

3. ledna 2018·Jídlo a pití·Redakce

Naše babičky nám v dětství říkaly, že vývar je tekutý lék života. Opravdu může polévka vyléčit nachlazení? Vědci se na celou věc důkladně podívali a zjistili, zda je opravdu horký vývar lepší než lékárna nebo doktoři.

Polévka je grunt, kdo jí nejí, bude špunt.” I tak by se dala vystihnout síla kuřecího nebo slepičího vývaru. Vědci potvrdili, že tyto polévky mohou mít silné protizánětlivé účinky, které zmírňují příznaky infekce horních cest dýchacích. Jedná se tedy o jednu z nejsilnějších zbraní, kterou můžete nasadit do boje proti nachlazení.  

Odborníci podle BBC přišli také na to, že polévka razantně mění pohyb neutrofilů, což je typ bílých krvinek. Pohyb neutrofilů se po konzumaci polévky snižuje, což může vést k protizánětlivému mechanismu, který by teoreticky mohl zmírnit příznaky nachlazení.  

Zde ale veškerá zázračnost končí. Vědci sice mluví o blahodárných účincích polévky, ale zřejmě vás nevyléčí.

Slepičí vývar sice obsahuje sloučeniny, které mohou ovlivnit chování některých buněk v těle. Zda skutečně může za zlepšení zdravotního stavu nemocného, stále nedokážeme s jistotou říct,” řekl vedoucí výzkumu Stephen Rennard, lékař z Nebrasky.  

Češi nejsou jediní na světě, kteří mají za to, že silný vývar má léčivé kvality. Například v židovské komunitě se o kuřecí polévce hovoří jako o penicilinu. Podle nich funguje lépe než léky.  

Vývar sice nevyléčí nachlazení a chřipku, ale rozhodně vám pomůže, abyste se cítili lépe a doplnili si živiny.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme